У Іспанії десятки тисяч людей протестують проти угоди прем'єра з сепаратистами

Читать на русском
Понад 2 млн осіб взяли участь у протестах проти пакту, укладеного іспанськими соціалістами з націоналістичними партіями Каталонії.
Фото: Getty Images

У неділю, 12 листопада, десятки тисяч людей вийшли на заклик Народної партії на вулиці Іспанії, протестуючи проти пакту, укладеного іспанськими соціалістами з націоналістичними партіями Каталонії.

Про це повідомляють Politico та Reuters.

9 листопада уряд Іспанії і його голова Педро Санчес уклали угоду з каталонською партією Junts. Вона передбачає амністію людям, засудженим за спробу Каталонії відокремитися від Іспанії в 2017 році. Угода також включає в себе поки що невизначену пропозицію щодо правової реформи, яка, на думку критиків, може підірвати незалежність судової влади в Іспанії.

Junts у відповідь пообіцяла Санчесу підтримку у парламенті задля затвердження його на посаді прем’єра на наступний термін.

Угода викликала шок по всій країні, а консервативні опоненти Санчеса звинуватили його в тому, що він поставив під загрозу верховенство права заради власної політичної вигоди.

Зазначається, що лише у Мадриді на вулиці вийшли близько 80 тисяч людей. Вони виступили проти планів прем’єра Педро Санчеса амністувати сепаратистів в обмін на підтримку сепаратистської партії Junts у парламенті задля затвердження його на посаді прем’єра на наступний термін.

«Ми не замовкнемо до нових виборів», – заявив лідер Народної партії Альберто Нуньєс Фейхоо під час акції у Мадриді.

Повідомляється, що акції протесту пройшли в Мадриді та ще більш ніж у 50 містах Іспанії.

Нагадаємо, у липні прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес відвідав Україну.

Також у липні Іспанія стала 21 країною, яка підтримала членство України в НАТО.

Крім того, до кінця 2023 року Іспанія головує в органах Євросоюзу. Державний секретар США Ентоні Блінкен заявляв, що у цей час вона зосередиться на постійній підтримці України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: