Які іноземні компанії планують виготовляти озброєння в Україні

Читать на русском

Декілька тижнів тому в Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості повідомили, що Україна веде переговори з компаніями з Німеччини, Італії, Франції та Східної Європи щодо виробництва озброєння на своїй території. Контракти, за словами заступника міністра Сергія Боєва, будуть підписані протягом наступних кількох місяців. «Слово і діло» розібралося, що зараз відомо про плани західних збройових компаній розпочати виробництво в Україні.

Які іноземні компанії мають намір налагодити в Україні виробництво озброєння та військової техніки – на інфографіці.
Виробництво озброєння в УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

На цьому тижні стало відомо, що в Україні нарешті стартувало будівництво заводу з виробництва та обслуговування турецьких безпілотників Bayraktar TB2.

Договір про співробітництво, яке дозволить налагодити виробництво, Україна та Туреччина підписали незадовго до початку повномасштабної війни. У грудні його було ратифіковано Верховною радою.

Можливе місце розташування потужностей майбутнього підприємства невідоме, але будівництво планують завершити за два роки.

Завод з виробництва легких безпілотників в Україні планує відкрити латвійська компанія Atlas Dynamics, на це піде півроку-рік. Компанія виробляє легкі трікоптери AltasPRO, які можуть виконувати місії на відстані до 15 км у будь-яких погодних умовах. Час польоту однією заряді становить 32 хвилини.

Одним із найбільших виробників військової техніки та зброї в Німеччині та Європі – компанія Rheinmetall – протягом наступних 12 тижнів відкриє на заході України завод з виробництва та обслуговування танків та бронетехніки.

Ще один оборонний гігант, який збирається розгорнути в Україні потужності з ремонту та виробництва військової техніки та озброєння, незабаром відкриє офіс – це британська компанія BAE Systems.

Зазначимо, що ця компанія робить танки Challenger, винищувачі (Typhoon, Jaguar, Harrier II, Tornado GR4), бойові машини піхоти, САУ і навіть авіаносець.

Офіс у Києві відкрила американська компанія Palantir, яка займається розробкою та підтримкою програмного забезпечення для військових.

Раніше «Слово і діло» дослідило, скільки озброєння продають найбільші виробники країн Європи.

Нагадаємо, Україна за підсумками 2022 року стала третім у світі імпортером основних озброєнь. З інфографіки можна дізнатися, які країни у 2018-2022 роках були найбільшими експортерами озброєння та кому його продавали.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: