Світові виробники зброї виявилися не готовими до різкого збільшення попиту – SIPRI

Читать на русском
Виторг від продажу зброї та військових послуг ста найбільших компаній ВПК знизився на 3,5 відсотка минулого року.
Getty Images

Повномасштабна війна в Україні та геополітична напруженість у всьому світі сприяли різкому збільшенню попиту на озброєння та військову техніку у 2022 році. Однак, незважаючи на отримання нових замовлень, багато американських та європейських компаній не змогли суттєво наростити виробничі потужності через дефіцит робочої сили, витрати і збої у ланцюжках поставок.

Про це йдеться у звіті Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

Продаж озброєння: які країни є найбільшими експортерами та імпортерамиЯкі країни є найбільшими експортерами озброєння у світі, кому його продають – на інфографіці.

Минулого року виторг від продажу зброї та військових послуг 100 найбільших компаній галузі склав 597 млрд доларів – на 3,5% менше, ніж в 2021-му, навіть незважаючи на різке зростання попиту.

«Багато збройових компаній зіткнулися з перешкодами при адаптації виробництва до високоінтенсивних війн. Однак були підписані нові контракти, зокрема на боєприпаси, від яких очікується збільшення доходів у 2023 році та в наступний період», – зазначила директорка програми військових витрат та виробництва озброєнь SIPRI Люсі Беро-Сюдро.

На 40 американських компаній припадає 51% загальних доходів від продажу зброї в топ-100, їх доходи впали на 7,9% – до 302 млрд доларів у 2022 році.

Доходи від озброєнь 22 компаній з Азії та Океанії, включених до рейтингу, зросли на 3,1% і досягли 134 млрд доларів у 2022 році. Це другий рік поспіль, коли прибутки від продажу зброї топ-100 країн Азії та Океанії перевищують прибутки Європи.

Доходи від продажу зброї 26 компаній з топ-100, що базуються в Європі, зросли на 0,9% і досягли 121 млрд доларів у 2022 році.

«Війна в Україні створила попит на техніку, яка підходить для війни на виснаження, наприклад, боєприпаси та бронетехніку. У багатьох європейських виробників цих товарів зросли прибутки. До них увійшли компанії, що базуються в Німеччині, Норвегії та Польщі», – зазначив дослідник програми військових витрат та виробництва озброєнь SIPRI Лоренцо Скараззато.

На Близькому Сході в 2022 році спостерігалося найбільше відсоткове зростання доходів від продажу зброї серед усіх регіонів, оскільки всі сім близькосхідних компаній, що входять до топ-100, зафіксували значне зростання. Їхній загальний дохід від озброєнь у розмірі 17,9 млрд доларів збільшився на 11% у річному обчисленні.

До рейтингу включено одну українську компанію – «Укроборонпром» – і її доходи від озброєнь впали на 10% у реальному вираженні, до 1,3 млрд доларів.

Нагадаємо, що Україна за підсумками 2022 року стала третім за величиною імпортером основних озброєнь.

Світові військові витрати, за даними SIPRI, минулого року збільшилися на 3,7% у реальному вираженні та досягли нового максимуму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: