«Міні-Трамп», який підтримує Україну: що відомо про новообраного президента Аргентини

Читать на русском

Аргентина обрала нового президента: отримавши підтримку понад 55% громадян, цю посаду обійме економіст-лібертаріанець Хав'єр Мілей. Мілей очолить країну в дуже непростий період: річна інфляція в Аргентині оцінюється в 143%, більше 40% громадян перебувають за межею бідності, а курс песо стрімко падає. Враховуючи ситуацію, залишається відкритим питання, чи підходяща людина вже 10 грудня стане президентом, адже Мілей виділяється своїми ексцентричними ідеями та висловлюваннями. Наприклад, він хоче ліквідувати центральний банк, дозволити вільний продаж зброї та людських органів, виступає проти абортів. Через схожість пропозицій та симпатії до експрезидента США Мілея називають «міні-Трамп», а критики дали йому прізвисько El Loco («Божевільний»). Але, що важливо для України, новообраний президент підтримав нас після початку повномасштабної війни. Більше про Мілея – на інфографіці «Слово і діло».

Хав'єру Мілею 53 роки та в політиці він новачок: у 2021 році він заснував лібертаріанську коаліцію «Свобода настає» і був обраний до парламенту Аргентини від одного із округів Буенос-Айреса.

За освітою новообраний президент економіст: він отримав ступінь економіки в університеті Бельграно, а також два ступені магістра в Instituto de Desarrollo Económico y Social та університеті Торкуато ді Телла.

У різні періоди свого життя він викладав в університетах, працював у фінансових компаніях, а популярність здобув як запрошений експерт в аргентинських телешоу. Там, як пише The Guardian, Мілей міг розмірковувати як про страждання від інфляції, так і про «радість від тантричного сексу». Крім того, він жорстко та емоційно критикував місцевих політиків, ролики з його ефірів часто розходилися у Tik-Tok та Instagram.

Ідеологічні погляди Мілея характеризують як суміш правих лібертаріанських та консервативних напрямів, а також правої популістської та ультраправої політик. Мілей же ідентифікує себе анархо-капіталіста.

Під час передвиборчої кампанії Мілей обіцяв Аргентині радикальні зміни, які включають відмову від місцевої валюти песо на користь американського долара, ліквідацію центрального банку (щоб не допустити друкування грошей, що, за його словами, призводить до інфляції), зменшення податків та ролі держави в економічному життя, скорочення державних видатків на 15% ВВП, передачу приватним компаніям частини державних функцій.

Також Мілей запропонував скоротити соціальні виплати та скоротити бюрократію, закривши, зокрема, міністерства культури, у справах жінок, охорони здоров'я та освіти.

Щодо соціальних питань, обраний президент хоче скасувати аборти (вони були легалізовані лише у 2020 році), скасувати всі закони про зброю та легалізувати продаж людських органів.

Ще один штрих до портрета – як і Дональд Трамп, Мілей не вірить у глобальне потепління.

Одним із символів передвиборчої кампанії Мілея стала бензопила: він часто розмахував нею на публіку, що мало символізувати майбутні жорсткі скорочення.

Щодо зовнішньої політики, то Мілей вже виступив проти вступу Аргентини до БРІКС, а також заявив про плани розірвати зв'язки з росією, Бразилією та Китаєм, а натомість зміцнювати відносини зі США.

Для України важливо, що Хав'єр Мілей висловив підтримку після повномасштабного вторгнення росії та назвав володимира путіна «самодержцем». Президент Володимир Зеленський вже привітав Мілея з переконливою перемогою: «Вдячний за чітку позицію на підтримку України. Працюватимемо разом над розвитком українсько-аргентинського співробітництва та відновленням світового правопорядку, заснованого на міжнародному праві».

Нагадаємо, «Слово і діло» розбиралося, яку позицію щодо війни в Україні займають потенційні кандидати в президенти США.

На інфографіці – скільки часу до виборів залишилось у країнах-партнерах України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: