Скільки часу до виборів залишилося в країнах-партнерах України

Читать на русском

Уже цієї неділі, 5 березня, естонці прийдуть на виборчі дільниці, щоб обрати парламентаріїв на новий термін. Залежно від результатів цих виборів чинна прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас, відома своєю всеохопною підтримкою України, або залишиться при владі, або поступиться своєю посадою переможцю. Втім, в Естонії соціологія поки однозначно на користь правлячої партії. Водночас, оскільки на Заході, як і у всіх демократіях, лідери країн змінювані, не виключено, що невдовзі Україні доведеться мати справу з новими главами західних держав-партнерів. «Слово і Діло» пропонує звернути увагу на те, коли мають відбутися наступні вибори керівників країн-партнерів України.

Всі країни, які є союзниками та партнерами України – це демократії зі змінюваною владою. Про те, коли в союзних країнах проводитимуться вибори – в інфографіці
Скільки часу залишилося лідерам західних партнерів до виборівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Уже за місяць – 2 квітня 2023 року – пройдуть парламентські вибори у Фінляндії, де при владі перебуває прем'єр-міністр Санна Марін.

14 травня 2023 року пройдуть вибори президента в Туреччині; її вже багато років очолює Реджеп Тайїп Ердоган. Схоже, це будуть найважчі президентські вибори в його кар'єрі політика, оскільки на економічні проблеми в країні наклався нищівний землетрус, що вразив Туреччину на початку 2023 року.

Ще дві країни-партнери України, де у 2023 році може змінитися влада – це Словаччина (парламентські вибори 30 вересня 2023 року) та Іспанія (парламентські вибори 10 грудня 2023 року).

США, найпотужніший союзник України, проведуть президентські вибори вже 5 листопада 2024 року. Українці, з одного боку, трохи занепокоєні можливою зміною влади у США, особливо після неоднозначних висловлювань колишнього президента-республіканця Трампа та його сина – з іншого боку, двопартійна підтримка України у США є очевидною.

Вибори у двох інших ключових союзних країнах, Великобританії та Польщі, пройдуть у 2025 році. Британський прем'єр-міністр Ріші Сунак, якщо не станеться нічого екстраординарного і він благополучно досидить до кінця терміну, братиме участь у парламентських виборах 24 січня 2025 року. А великий друг Зеленського, чинний президент Польщі Анджей Дуда, може поборотися за владу у своїй країні на виборах 11 травня 2025 року.

Разом з тим наступні парламентські вибори в Німеччині пройдуть тільки 26 жовтня 2025 року.

Президент Франції Еммануель Макрон тільки недавно підтвердив своє право на повторне президентство, тож він, як і чинна прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні залишатимуться на своїх посадах найближчі чотири роки – президентські вибори у Франції можуть пройти 11 квітня, а парламентські в Італії 22 грудня 2027 року.

Нагадаємо, нещодавно пройшли президентські вибори в Чехії. Новим президентом країни став колишній генерал НАТО Петр Павел - він має проєвропейські погляди та повністю підтримує Україну в її боротьбі з росією, а також планує навесні відвідати Київ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: