На виборах у Нідерландах перемагає ультраправа партія

Читать на русском
На дострокових парламентських виборах у Нідерландах перемагає Партія свободи на чолі з Гертом Вілдерсом. У центрі їхньої програми – антимігрантська та антиісламська риторика.
Euronews

На позачергових парламентських виборах у Нідерландах лідирує ультраправа Партія свободи Герта Вілдерса.

За результатами підрахунку 98% голосів, PVV отримує 37 місць у парламенті (із 150).

Рейтинг антиукраїнських партій у європейських країнах-союзникахЯкий рейтинг у європейських країнах-союзниках у партій із антиукраїнською риторикою – на інфографіці.

При цьому для формування уряду Партії свободи потрібно буде вступити у коаліцію з іншими політичними силами.

Найближчі суперники партії Вілдерса – коаліція лівих та зелених – отримують 25 місць. Правлячі ліберал-консерватори опинилися на третьому місці, отримавши 24 мандати. Ще 20 мандатів забирає центристська партія «Новий соціальний контракт».

Як нагадує ВВС, Герт Вілдерс не раз висловлював своє захоплення Дональдом Трампом та Віктором Орбаном. Він робить ставку на антиімміграційні та антиісламські настрої своїх прихильників.

Вілдерс також підтримує вихід Нідерландів з Євросоюзу, зниження виплат до бюджету блоку та хоче заблокувати вступ туди будь-яких нових членів.

The Guardian зазначає, що, як і інші праві лідери Європи, Вілдерс хвалив путіна і виступав проти «істеричної русофобії». Через чотири роки після анексії Криму Вілдерс відвідав Москву, через що нарвався на різку критику родичів голландських жертв катастрофи рейсу MH17.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну Вілдерс дещо дистанціювався від Кремля, назвавши вторгнення помилкою. Але видання сумнівається, що уряд під його керівництвом відіграє таку ж роль у допомозі Україні, як це було за Марка Рютта.

В одному з останніх дебатів перед виборами Вілдерс заявив, що не підтримає надсилання Україні більшої кількості зброї.

Нагадаємо, раніше на дострокових виборах у Словаччині перемогла проросійська партія Роберта Фіцо, який не підтримує військову допомогу Україні.

Після його призначення прем'єром уряд Словаччини припинив постачати Україні військову допомогу зі своїх складів, про що офіційно проінформувало керівництво НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: