Рейтинг антиукраїнських партій у європейських країнах-союзниках

Читать на русском

Є ризик, що Україна втратить одного із союзників у східній Європі: на парламентських виборах у Словаччині з результатом майже 24% голосів перемогла проросійська партія Smer-SD колишнього прем'єр-міністра Роберта Фіцо. У МЗС поки не прогнозують, як результати виборів вплинуть на підтримку України – ще має бути формування коаліції. Але Фіцо після перемоги підтвердив свій намір припинити допомогу, заявивши, що «люди в Словаччині мають проблеми серйозніші». В інших європейських країнах-союзниках також є політичні сили, прихід до влади яких загрожує відхиленням від вигідного для України курсу. «Слово і діло» вирішило розібратися, які рейтинги у цих партій.

Який рейтинг у європейських країнах-союзниках у партій із антиукраїнською риторикою – на інфографіці.
Рейтинги антиукраїнських партійСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Парламентські вибори у Франції відбулися минулого літа, і президент Еммануель Макрон за їхніми підсумками втратив більшість.

Найбільш небажаною для України була б перемога ультраправої партії «Національне об'єднання» Марін Ле Пен, яку небезпідставно вважають тісно пов'язаною з Кремлем. Навесні політик говорила, що найкращим виходом із війни в Україні були б негайні переговори, а наша перемога «означала б третю світову війну».

Незважаючи на доведені зв'язки Ле Пен із російською владою, її популярність у Франції зростає: за підсумками липневого опитування, її партія перша у рейтингу – 26%.

Ще одна партія з проросійською риторикою – «Нескорена Франція» – не така популярна в країні, її рейтинг становить 8%.

У Німеччині наступні вибори до Бундестагу відбудуться лише у 2025 році. Але зараз рекордну підтримку має ультраправа партія «Альтернатива для Німеччини» – 22%, друге місце у рейтингу. Представники цієї партії виступають проти підтримки України.

15 жовтня відбудуться вибори у Польщі, з якою Україна зараз має непрості стосунки. Серед партій, які змагатимуться за місця у парламенті, антиукраїнські настрої має ультраправа «Конфедерація». За останніми даними, її підтримують 7,7% поляків (п'яте місце). Докладніше про вибори до Сейму можна дізнатися з інфографіки «Слово і діло».

Наступні парламентські вибори у Чехії мають відбутися у жовтні 2025 року. Антиукраїнську позицію займають партії «Свобода та пряма демократія» та Комуністична партія Чехії та Моравії, але їхній рейтинг не високий – 8% (четверте місце) та 3% (десяте місце) відповідно.

В Італії парламентські вибори відбулися у вересні 2022 року. Проти військової допомоги Україні висловлювався лідер популістської партії «Рух 5 зірок», рейтинг якої зараз становить 16,8% (третє місце).

Проросійська партія «Вперед, Італіє», лідером якої раніше був уже покійний Сільвіо Берлусконі, має рейтинг 6,7% (п'яте місце).

Нагадаємо, підтримка України багато в чому залежить від результату президентських виборів у США, які відбудуться у листопаді 2024 року. «Слово і діло» проаналізувало, яку позицію щодо війни в Україні озвучували потенційні кандидати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: