В ОПУ розповіли, коли саме очікують ухвалення 12-го пакета санкцій ЄС проти росії

Читать на русском
За очікуваннями до 12-го санкційного пакета будуть включені близько 140 офіційних осіб з росії, у тому числі й відповідальні за депортацію українських дітей.
hromadske.ua

Україна розраховує на ухвалення Євросоюзом 12-го пакета санкцій проти рф до Різдва. Очіікується, що він включатиме більш жорсткі обмеження на граничну ціну на нафту та заходи, спрямовані проти спроб країни-агресора обминути санкції ЄС.

Про це радник керівника Офісу президента Владислав Власюк заявив за підсумками робочих візитів у Брюсселі.

Які країни цього року імпортували найбільше російського викопного паливаКитай у першому півріччі став найбільшим імпортером російського викопного палива. Які країни ще імпортували і яку суму – на інфографіці.

«Цей «санкційний тур», як я його називаю, розпочався в понеділок з Братислави, потім – Прага, Стокгольм, і сьогодні Брюссель. Всюди я мав ряд зустрічей з чиновниками, які займаються та відповідають за санкційну політику відповідних урядів. Ми говорили про санкції, про підтримку 12-го санкційного пакета ЄС та про деякі інші ідеї: яким чином зробити санкції більш ефективними і як завдати більше страждань та болю для російської федерації», - зазначив Власюк.

Згідно з його словами, за очікуваннями до 12-го санкційного пакета будуть включені близько 140 офіційних осіб з росії, у тому числі й відповідальні за депортацію українських дітей. До санкційного переліку ЄС мають увійти також особи, пов’язані із військово-промисловим комплексом рф, а також деякі інші категорії, включно з російськими пропагандистами.

Як зазначається, у вимірі секторальних санкцій головна увага приділятиметься підвищенню їх ефективності. Зокрема, це стосується запровадження нових інструментів для введення більш жорсткої цінової «стелі» для російської нафти, заборони на продаж танкерів для росії або придбання російських танкерів.

«Положення «не для росії» у приватних контрактах буде спрямоване саме на боротьбу з оминанням санкцій. Дійсно, ми бачимо велике зростання реекспорту з третіх країн до російської федерації багатьох підсанкційних товарів. Ми сподіваємося, що ця позиція залишиться у санкційному пакеті. Якщо цей пакет буде прийнятий у цьому вигляді, як ми сподіваємося, до Різдва, то з якогось моменту жоден з європейський контрагентів не зможе не включати положення «не для росії» до своїх контрактів на експорт будь-яких таких товарів», - наголосив радник глави ОПУ.

При цьому, окремий розділ санкцій стосуватиметься конфіскації суверенних російських фінансових активів. Йдеться про механізми конфіскації в інтересах України нарахованих відсотків від заморожених в ЄС російських активів - це близько 3 мільярдів євро на рік.

Нагадаємо, що Єврокомісія невдовзі представить 12-й пакет санкцій проти рф. Також планують до кінця року погодити правові заходи для використання прибутків від заблокованих у ЄС активів країни-окупанта.

Раніше стало відомо, що обмеження ціни на російську нафту, по суті, не працює, заявили аналітики CREA. Цьому сприяють, зокрема, лазівки у санкціях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: