Група країн ЄС проти посилення боротьби з обходом санкцій проти рф – Bloomberg

Читать на русском
Група країн ЄС виступила за послаблення запропонованих Євросоюзом заходів щодо боротьби з обходом санкцій проти рф через треті країни.
Укрінформ

Група країн ЄС виступила за послаблення запропонованих заходів щодо боротьби з обходом санкцій проти росії через треті країни.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Відомо, що Європейська комісія запропонувала заборонити імпортерам перепродавати, зокрема, напівпровідники, які використовуються в росії для виробництва зброї. Також пропонується внесення певної суми на спеціальний депозитний рахунок для дотримання цих вимог. Уразі порушення цих вимог щонайменше половина цієї суми буде перерахована до трастового фонду для України, а контракти будуть розірвані. Експортери також будуть зобов'язані інформувати національні органи влади про будь-які порушення з боку компаній третіх країн.

Але дипломатичні представники групи великих країн-членів ЄС цього тижня висловили кілька занепокоєнь щодо цих пропозицій, зокрема, засумнівавшись щодо їхньої законності. Сумніви виникли й щодо того, чи можна вимагати від імпортерів таких гарантій і умов.

Джерела видання зауважують, що країни також хочуть звузити сферу дії пропонованих правил і скоротити список товарів, на які поширюватимуться нові закони.

«Ці країни-члени також побоюються, що контрактні вимоги можуть поставити європейські компанії в невигідне конкурентне становище. Інші країни-члени, зокрема, країни Балтії, підтримують ці пропозиції», – додають у матеріалі.

Раніше писали, що Болгарія прискорює ліквідацію лазівки у санкціях, яка дозволила рф заробити мільярд євро.

Тим часом Словаччина виступила проти включення ядерного палива до 12-го пакету санкцій проти рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: