Обмеження цін на російську нафту значною мірою провалилося – CREA

Читать на русском
Обмеження ціни на російську нафту, по суті, не працює, заявили аналітики CREA. Цьому сприяють, зокрема, лазівки у санкціях.
Shutterstock

Спроба Заходу за допомогою стелі цін на російську нафту обмежити доходи Кремля, по суті, провалилися. За рік схема коштувала росії 34 млрд євро – це еквівалентно двомісячним доходам від експорту.

Про це повідомляє Politico з посиланням на звіт аналітичного Центру досліджень у галузі енергетики та чистого повітря (CREA).

Які країни цього року імпортували найбільше російського викопного паливаКитай у першому півріччі став найбільшим імпортером російського викопного палива. Які країни ще імпортували і яку суму – на інфографіці.

Стеля цін на російську нафту у розмірі 60 доларів за барель була встановлена у грудні минулого року країнами «Великої сімки» та ЄС. Але лазівки у санкціях дозволяють росії й надалі заробляти мільярди від свого основного експорту.

Втрати росії в результаті санкцій оцінюються в 34 млрд євро, але це набагато менше, ніж сподівалися західні країни. Найбільш інтенсивно санкції відчувалися в першій половині 2023-го, але потім їхній вплив знизився – російська нафта тепер стабільно продається за ціною, що перевищує ліміт 60 доларів.

«Вплив цінового обмеження був обмеженим через неадекватний моніторинг та правозастосування», – заявив Ісаак Леві з CREA.

Це частково пояснюється тим, що трейдери ігнорують ціну, і російська нафта продається приблизно по 70 доларів за барель. Близько 48% російських нафтових вантажів перевозилося танкерами, що належать або застраховані в країнах «Великої сімки» і ЄС: теоретично цінова межа повинна застосовуватися до цих судів, але на практиці правила дотримувалися лише деякі оператори.

Зусилля Заходу також підривають лазівки у санкціях. Наприклад, такі країни, як Індія, купують величезні обсяги російської нафти дешево, переробляють її, а потім продають усім охочим без обмежень.

Нагадаємо, нещодавно з'ясувалося, що росія за рік змогла заробити додатково близько 1 мільярда євро завдяки тому, що компанія «Лукойл» скористалася лазівками у санкційних правилах ЄС за допомогою Болгарії.

Через це Болгарія на півроку раніше застосує обмеження Євросоюзу, від яких була тимчасова звільнена.

Також США, ЄС і Британія тиснуть на три країни, щоб вони посилили контроль над своїми судами з російською нафтою, що продається ціною вище встановленої стелі.

У жовтні США вперше запровадили санкції проти компаній за порушення цінової стелі на російську нафту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: