Лідер демократів у Сенаті США запросив голосування щодо допомоги Україні

Читать на русском
Лідер більшості у Сенаті США демократ Чак Шумер призначив перше процедурне голосування за проєкт закону, запропонований Джо Байденом, про виділення коштів для України.
Чак ШумерФото: Reuters

Лідер демократичної більшості в сенаті Чак Шумер анонсував голосування щодо запиту президента Джо Байдена про виділення додаткових 106 млрд доларів на допомогу Україні, Ізраїлю та ще на низку цілей.

Про це пише The Hill.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

Голосування має відбутися цього тижня.

«Я подав клопотання про закриття дебатів щодо законопроєкту про додаткові заходи національної безпеки», – зазначив він.

Відповідно до встановленої процедури роботи Сенату, після закінчення дебатів сенатори мають до 30 годин на розгляд законопроєкту, після цього щодо нього проводиться голосування.

Шумер також наголосив, що необхідність ухвалення допомоги Україні зумовлена закінченням у неї ресурсів для продовження протидії російській агресії.

«Я закликаю кожного сенатора подумати, де ми є в цей історичний момент. Національна безпека Америки стоїть на кону в усьому світі – у Європі, на Близькому Сході та в Індо-Тихоокеанському регіоні. Додаткова допомога може визначити траєкторію розвитку демократії на довгі роки. Ми переживаємо історичний момент», – заявив Шумер, виступаючи в понеділок.

Якщо Конгрес не виділить Україні нове фінансування, поставки зброї припиняться – Білий дімУ США закінчуються кошти для допомоги Україні, і якщо Конгрес не схвалить фінансування, поставки зброї Києву можуть припинитися.

Шумер також заявив, що запросив президента України Володимира Зеленського виступити перед сенаторами по відеозв'язку у вівторок, 5 грудня.

У той же час республіканці заявили, що якщо до законопроєкту не будуть додані важливі для них положення про посилення прикордонного контролю на півдні США, вони голосуватимуть проти його розгляду. У такому разі документ не буде ухвалений у Палаті представників, де республіканці становлять більшість.

Нагадаємо, у жовтні президент США Джо Байден звернувся до Конгресу з проханням схвалити пакет додаткового фінансування обсягом 106 млрд доларів, з яких понад 61 млрд призначено для України, а решта – на допомогу Ізраїлю, Тайваню та захист кордону.

Ця ініціатива не була схвалена через пропозицію законодавців розділити допомогу Києву та Тель-Авіву.

Проте нещодавно спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що розглядає питання допомоги Україні як пріоритетне у роботі Конгресу.

4 грудня Білий дім надіслав листа лідерам Конгресу США із закликом терміново схвалити фінансування для України, оскільки кошти для надання військової допомоги майже закінчилися.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: