Палата представників США ухвалила законопроєкт про допомогу Ізраїлю без згадки про Україну

Читать на русском
Палата представників США схвалила окремий законопроєкт про надзвичайну допомогу Ізраїлю на суму 14,3 мільярда доларів без згадки України.
Фото: Голос Америки

Палата представників США в четвер, 2 листопада, ухвалила законопроєкт про виділення військової допомоги Ізраїлю на загальну суму 14,3 млрд доларів. Документ не передбачає допомоги Україні.

Про це повідомляє The New York Times.

Який обсяг військової допомоги надали США Україні з початку повномасштабної війниВійськова підтримка України від США під час повномасштабної війни – на інфографіці Слово і діло.

Законопроєкт, запропонований республіканцями, підтримали 226 членів Палати, проти проголосували 196.

«Це є поганим результатом, оскільки попередні пакети допомоги Ізраїлю користувалися широкою підтримкою», – пише видання.

Після схвалення у нижній палаті Конгресу законопроєкт має надійти до Сенату Конгресу США. Голосування за цей документ стало першою великою законодавчою ініціативою нового спікера-республіканця Майка Джонсона.

Повідомляється, що у законопроєкті, який ухвалила Палата представників США, гроші передбачені на ізраїльську армію, зокрема – 4 млрд доларів на закупівлю ізраїльських оборонних систем Iron Dome і David's Sling для протидії ракетним загрозам малої дальності, а також деяке обладнання зі складів США.

Раніше президент США Джо Байден пообіцяв накласти вето на цей документ.

Сенат може відхилити ухвалений Палатою представників проєкт і замість нього розробити власний двопартійний законопроєкт, сказав сенатор від Демократичної партії Чак Шумер. Він анонсував проєкт, який міститиме допомогу Ізраїлю та Україні, як раніше пропонував Байден.

Водночас координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Байден очікує від Конгресу ухвалення запиту на 106 млрд доларів із коштами для України, Ізраїлю та інших потреб і має намір накласти вето на альтернативні ініціативи.

Кірбі підкреслив, що глава Білого дому накладе вето на законопроєкт лише з допомогою Ізраїлю.

Суперечка, що виникла з цього питання, може тривати кілька тижнів, ідеться в матеріалі NYT.

Нагадаємо, спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон заявив, що підтримує допомогу Україні, але проти її поєднання з коштами для Ізраїлю.

Раніше він підтвердив, що допомога США Україні та Ізраїлю прийматиметься двома різними законопроєктами, а не одним, як пропонував Білий дім.

Водночас, у Білому домі закликали республіканців не політизувати питання допомоги Україні та Ізраїлю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: