Якщо Конгрес не виділить Україні нове фінансування, поставки зброї припиняться – Білий дім

Читать на русском
У США закінчуються кошти для допомоги Україні, і якщо Конгрес не схвалить фінансування, поставки зброї Києву можуть припинитися.
Фото: Associated Press

Без фінансування постачань для України на 2024 рік, яке досі не ухвалив Конгрес, США не зможуть постачати Києву озброєння.

Про це заявив на брифінгу радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

Він нагадав, що коли США передають Україні зброю із запасів у рамках «пакету скорочення», влада за виділені Конгресом кошти купує натомість нову зброю.

«Без дій Конгресу у Адміністрації президента до кінця року закінчаться ресурси для надання більшої кількості зброї та обладнання для України і для надання озброєння з американських військових запасів без шкоди нашій власній військовій готовності», – наголосив радник президента США.

Салліван нагадав, що ресурси, які Конгрес надав для України та інших потреб у сфері національної безпеки, зупинили російське просування в Україні, допомогли Україні досягти суттєвих військових перемог, включаючи відвоювання понад 50% території, яку окупувала росія.

Також він зауважив, що будь-який член Конгресу США, який не підтримує фінансування України, голосує за результат, який полегшить перемогу володимиру путіну.

«Голос проти підтримки України – це голос за покращення стратегічних позицій путіна. Це просто невідворотна реальність», – підкреслив він.

Салліван додав, що це зашкодить демократії і допоможе диктаторам.

«Хороша новина полягає в тому, що дуже сильна більшість як демократів, так і республіканців підтримують надання цієї допомоги, так що немає жодних причин, чому вона не повинна бути поставлена на голосування в Палаті представників та Сенаті. І якщо її поставлять на голосування, ми побачимо переважну двопартійну підтримку надання цього фінансування», – заявив посадовець.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Білий дім направив Конгресу запит про надання 106 млрд доларів для України, Ізраїлю та Тайваню, а також для управління потоком мігрантів на кордоні. На підтримку України там передбачено близько 61 мільярда.

Законопроєкт досі не розглянутий. Але нещодавно спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що розглядає питання допомоги Україні як пріоритетне у роботі Конгресу.

4 грудня Білий дім надіслав листа лідерам Конгресу США із закликом терміново схвалити фінансування для України, оскільки кошти для надання військової допомоги майже закінчилися.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: