Україна готується евакуювати водіїв із заблокованих КПП у Польщі – Лубінець

Читать на русском
Україна готується до евакуації водіїв із заблокованих пунктів пропуску на території Польщі, оскільки, за словами омбудсмен, ситуація катастрофічна.
Фото: rbc.ua

Українська влада розпочала підготовку до евакуації водіїв із заблокованих пунктів пропуску на території Польщі.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець.

Страйк перевізників: хто та чому блокує проїзд вантажівок через український кордонПольські перевізники блокують рух вантажівок через кордон із Україною, до них можуть приєднатися словацькі колеги. Хто ініціював акцію та які вимоги.

Він назвав ситуацію із блокування руху на кордоні Польщі з Україною «катастрофічною».

«Ще з початку листопада у пунктах пропуску на українсько-польському кордоні заблокований рух автотранспорту, який здійснює перевезення вантажів. Українські водії перебувають у такій кричущій ситуації, що планують оголосити голодування, якщо ситуація не покращиться», – повідомив омбудсман.

Лубінець розповів, що раніше отримував звернення з проханням сприяти розв’язанню ситуації зі страйком на польсько-українському кордоні. Зі свого боку він звернувся до українського прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та свого колеги з Польщі Марціна Вьонцека. Наразі він не отримав відповіді від омбудсмана.

Натомість Лубінець отримав листа від Міністерства закордонних справ України. У ньому йдеться, що українська сторона розпочала підготовку до евакуації водіїв із заблокованих пунктів пропуску на території Польщі.

«Як стало відомо, українська сторона розпочала підготовку до евакуації водіїв із заблокованих пунктів пропуску на території Польщі. Також є ініціатива зі створення Штабу допомоги українцям на кордоні, аби забезпечити водіїв продуктами харчування, водою, медикаментами, пальним тощо. Окрім того, українська та польська сторона домовилися про збільшення пропускної спроможності кордону та домовилися про низку дій», – зазначив омбудсман.

Лубінець наголосив, що «ситуація потребує нагального розв’язання, тому що це загрожує життю та здоров’ю людей, перевізники можуть понести відповідальність за порушення граничного строку перебування за кордоном, а також це може призвести до криз в Україні у різних сферах: економічній, соціальній, військовій».

Нагадаємо, раніше в уряді Польщі озвучили вимоги до України та Євросоюзу у зв'язку із страйком перевізників. Польща, зокрема, хоче запропонувати Євросоюзу скасувати транспортний безвіз із Україною.

Тим часом у чергах на польсько-українському кордоні через блокаду перевізників стоять близько 2,1 тис. вантажівок.

Міністерство інфраструктури пропонує українським водіям евакуацію. Охочі є, але вони не можуть залишити вантаж.

Також 1 грудня стало відомо, що українські водії вантажівок, які стоять у черзі у пункті пропуску «Краковець-Корчева» на українсько-польському кордоні, оголосили голодування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: