Блокада на кордоні: Україна та Польща домовилися про три конкретні кроки

Читать на русском
На зустрічі у Варшаві 1 грудня Україна та Польща погодили перші заходи щодо розблокування кордону.
facebook.com/Ministry.for.restoration

Українська та польська сторони сьогодні погодили деякі заходи для розблокування кордону, де відбувається страйк перевізників.

Про це 1 грудня повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Повідомляється, що у Українська та польська сторони сьогодні погодили деякі заходи для розблокування кордону, де відбувається страйк перевізників.

Про це 1 грудня повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Страйк перевізників: хто та чому блокує проїзд вантажівок через український кордонПольські перевізники блокують рух вантажівок через кордон із Україною, до них можуть приєднатися словацькі колеги. Хто ініціював акцію та які вимоги.

Повідомляється, що у Варшаві відбулася зустріч заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергія Деркача та держсекретаря міністерства інфраструктури Польщі Рафала Вебера під головуванням Ядвіги Емілевич, урядової уповноваженої з питань польсько-української співпраці у галузі розвитку та за участю Міністерства фінансів та Міністерств Польща.

Під час зустрічі сторони погодили низку заходів, зокрема:

  • відкриття пункту пропуску «Угринів–Долгобичув» для проїзду порожніх вантажівок для збільшення пропускної спроможності кордону та зменшення навантаження на інші пункти пропуску;
  • створення у системі «єЧерга» окремих пасів для порожніх транспортних засобів на пунктах пропуску «Ягодин – Дорогуськ» та «Краківець – Корчова». Саме на цих пунктах пропуску є фізичні смуги для порожнього транспорту безпосередньо у пункті пропуску як на українській, так і польській стороні;
  • запуск пілотного проєкту з реєстрацією в «єЧерзі» безпосередньо перед перетином кордону на пункті пропуску «Нижанковичі – Мальховіце» терміном в один місяць.

Як зазначається, сьогодні питання про відміну чи зміни в «транспортному безвізі» не обговорювалося.

«Польські протестувальники наполягають на функціонуванні Угринів – Долгобичув та Нижанковичі–Мальховіце лише для транспорту на реєстрації ЄС. Позиція є неприйнятною для України та ЄС, оскільки це є дискримінацією щодо інших країн», – заявили в Мінінфраструктури.

Нагадаємо, страйк польських перевізників розпочався 6 листопада. Спочатку вони блокували три пункти пропуску, пізніше додався ще один. Сьогодні вранці на в'їзд до України стояли у черзі понад 2 тисячі вантажівок. З 1 грудня розпочати блокаду кордону хочуть словацькі перевізники.

Крім того, українські водії на одному із заблокованих КПП оголосили голодування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: