Блокада кордону: у польському уряді озвучили вимоги до України та ЄС

Читать на русском
Міністр інфраструктури Польщі направив листа своєму українському колезі щодо страйку польських перевізників. У ньому він виставив вимоги до України та ЄС.
Фото: РБК-Україна

Міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик надіслав листа своєму українському колезі Олександру Кубракову щодо страйку польських перевізників на кордоні двох країн.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби відомства.

Страйк перевізників: хто та чому блокує проїзд вантажівок через український кордонПольські перевізники блокують рух вантажівок через кордон із Україною, до них можуть приєднатися словацькі колеги. Хто ініціював акцію та які вимоги.

У польському міністерстві вважають, що однією із причин блокади кордону є запровадження українською стороною системи електронної черги. Це нібито призвело до значного збільшення часу очікування транспортних засобів, які повертаються до ЄС після доставки вантажу до України.

«Це, у свою чергу, унеможливлює виконання подальших замовлень і знижує конкурентоспроможність компаній. Більше того, на думку протестувальників, нова система допускає нерівне ставлення до перевізників з України та Польщі», – стверджують у Мінінфраструктурі.

Польська сторона хоче, щоб Україна скасувала обов'язкову реєстрацію вантажівок в електронній черзі принаймні на двох пунктах пропуску – Зосін-Ущилуг та Ніжанковіце-Малховіце.

Крім того, Варшава звернулася до європейського комісара з транспорту Адіни Велян із вимогою відновити отримання дозволів на міжнародні перевезення для українських транспортних фірм. Адамчик стверджує, що польська сторона зафіксувала неодноразове порушення правил українськими перевізниками.

Зазначається також, що 4 грудня відбудеться засідання Транспортної ради ЄС, де Польща планує обговорити ситуацію на кордоні.

«На думку Міністерства інфраструктури Польщі, з боку влади ЄС виникла потреба провести оцінку ефектів, що виникають внаслідок реалізації угоди між Україною та ЄС, а також змін у її змісті, необхідних для підтримки стабільності транспортного ринку в окремих державах-членах спільноти», – підсумували у відомстві.

Нагадаємо, з 6 листопада на українсько-польському кордоні перевізники блокують рух у пунктах пропуску «Краковець-Корчева», «Рава-Руська-Гребенне» та «Ягодин-Дорогуськ».

23 листопада поляки заблокували для вантажівок четвертий пункт пропуску – «Шегині». До протесту приєдналися польські фермери. Вони планують страйкувати до січня, перевізники – до лютого.

Раніше у Мінагрополітики розповіли, що блокада кордону з Польщею викликала проблеми із постачанням пального в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: