НАТО може розширити свою військову присутність у Косово: що відомо

Читать на русском
НАТО може ухвалити рішення щодо постійного збільшення військової присутності у Косові у відповідь на зіткнення на півночі регіону у вересні.
Anadolu Ajansı

НАТО може розширити військову присутність на Балканах, зокрема у Косово. Таким чином Альянс хоче запобігти майбутнім конфліктам у частково визнаній світом країні.

Про це повідомляє «Радіо Свобода», з посиланням на заяву генерального секретаря альянсу Йенса Столтенберга на спільній прес-конференції з президентом Косово.

НАТО: де і з якою метою здійснюються операції та місії Північноатлантичного альянсуНАТО на сьогоднішній день здійснює місію в Косові та Іраку, місію з патрулювання повітряного простору та охорони Середземного моря. Докладніше – на інфографіці.

Як зазначається, у понеділок, 20 листопада, під час брифінгу з президентом Вьосою Османі в Пріштіні керівник альянсу заявив, що НАТО може ухвалити рішення щодо постійного збільшення військової присутності у Косові у відповідь на зіткнення на півночі регіону у вересні.

У відповідь на стрілянину в селі Банська, внаслідок якої загинуло четверо людей, НАТО вирішило розширити свій контингент у Косові. Згідно зі словами Столтенберга, це рішення продемонструвало рішучість Альянсу запобігти повторенню таких інцидентів.

«Наразі ми розмірковуємо, чи варто нам мати більш постійне розширення, щоб гарантувати, що ситуація не вийде з-під контролю і не створить нового жорстокого конфлікту в Косові чи за його межами», - сказав Столтенберг.

Як відомо, НАТО збільшила обсяг KFOR, що складає 4 500 осіб, на кілька сотень військовослужбовців, надіславши додаткові сили з Великобританії та Румунії.

Нагадаємо, що Косово приєдналося до декларації щодо підтримки гарантій безпеки для України, яку ухвалили країни Групи семи на полях саміту НАТО у Вільнюсі.

Раніше ми повідомляли, що Туреччина впреше взяла на себе головування миротворчим контингентом Північноатлантичного Альянсу в частково визнаному Косово (KFOR).

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: