Дуда розповів, чому доручив сформувати польський уряд Моравецькому

Читать на русском
Президент Польщі Анджей Дуда прокоментував своє рішення довірити формування уряду чинному прем'єру Матеушу Моравецькому, а не представнику опозиції.
Фото: East News

Президент Польщі Анджей Дуда прокоментував своє рішення довірити формування переваги чинному прем'єру Матеушу Моравецькому, а не представнику опозиції.

Заяву польського лідера цитує портал RMF 24.

Прем'єр Польщі Моравецький подав у відставкуПрем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький виконав вимоги Констутиції та подав у відставку з посади глави уряду.

За словами Дуди, опозиційні сили «не змогли переконати» його в тому, що Польща має відмовитися «від старої парламентської традиції, згідно з якою партія-переможниця першою отримує право сформувати уряд».

«Згідно з чинною Конституцією, всі президенти, включаючи моїх попередників, президентів Кваснєвського, Качинського та Коморовського, завжди доручали місію з формування уряду партії, що перемогла. На виборах цього року перемогу здобула партія «Право і справедливість», – наголосив глава польської держави.

Дуда заявив, що в ході консультацій з представниками опозиції він хотів «побачити загальну та єдину програму» і почути якнайбільше конкретики, «проте цього не сталося».

Крім того, за словами польського президента, під час цих переговорів «представники окремих політичних сил, які сьогодні говорять про створення коаліції, заявляли різні речі з принципових питань».

Нагадаємо, лідери опозиції, яка набрала на виборах понад 50% голосів, уже підписали коаліційну угоду та офіційно висунули Дональда Туска на посаду прем'єра. Тому, якщо Моравецький не зможе сформувати новий уряд, парламент до кінця грудня, швидше за все, призначить на посаду глави уряду саме Туска.

Раніше ЗМІ повідомляли, що правлячу партію Польщі під час виборів консультували радники прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: