У Польщі розповіли, без якої домовленості Україна «може не мріяти про вступ до ЄС»

Читать на русском
За словами заступника глави МЗС Польщі, без вирішення цього питання не буде довгострокового примирення з Україною.
konkurent.ua

Поки Україна не вирішить питання ексгумації останків жертв Волинської трагедії, доти Києву «немає сенсу мріяти про вступ до ЄС».

Про це заявив заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський в інтерв’ю Radio ZET.

Вступ до Євросоюзу: які кроки до мети вже зробила УкраїнаУкраїна та ЄС можуть до кінця року розпочати переговори про вступ. Що Україна зробила для членства – на інфографіці.

Дипломат у розмові, що торкнулася ексгумації поховань поляків, які загинули під час Волинської трагедії на території України, сказав, що без розв'язання цього питання Україні «годі мріяти про вступ до Європейського Союзу».

«Я скажу нашу позицію. На мою думку, без вирішення цього питання – і багато українців це вже теж усвідомлюють – Україні годі мріяти про вступ до Європейського Союзу. Тому ми будемо абсолютно підкреслювати, що без вирішення цього питання не буде довгострокового примирення з Україною», – заявив Яблонський.

При цьому, на уточнювальне питання журналістів, чи є ексгумації умовою підтримки Польщею вступу України до ЄС, посадовець відповів ухильно. Предвтавник відомства вирішив прямо не називати це умовою для вступу, а лише додав, що цю проблему необхідно вирішити.

«Я не люблю говорити про умови. Я говорю про реальність: якщо ми маємо бути в одному союзі з країною, з якою у нас є значна суперечка, то суперечка має бути вирішена, інакше важко співпрацювати», – додав чиновник.

Нагадаємо, Сейм Польщі у липні ухвалив резолюцію про вшанування пам'яті жертв Волинської трагедії у її 80-ті роковини. Як зазначається, польсько-українське примирення має включати визнання провини і вшанування пам'яті жертв.

Президент Володимир Зеленський у зверненні заявив, що вже у середу, 8 листопада, Україна очікує історичний висновок Євросоюзу – звіт щодо виконання рекомендацій Єврокомісії.

Раніше в Угорщині пригрозили заблокувати початок переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу до виконання вимог щодо мови освіти для національних меншин.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: