У Польщі опозиційні партії створили коаліцію та висунули Туска на посаду прем'єра

Читать на русском
Лідери чотирьох опозиційних партій Польщі підписали коаліційну угоду. Їхнім кандидатом на пост прем'єр-міністра став лідер Громадянської платформи Дональд Туск.
Фото: PAP/Marcin Obara

Лідери чотирьох опозиційних партій Польщі підписали коаліційну угоду. До документа, серед іншого, увійшли вказівки для дій майбутнього уряду.

Про це повідомляє Polskie Radio.

Скільки часу до виборів залишилося в країнах-партнерах УкраїниВсі країни, які є союзниками та партнерами України – це демократії зі змінюваною владою. Про те, коли в союзних країнах проводитимуться вибори – в інфографіці

Угоду підписали партії «Громадянська платформа», «Нові ліві», Польська селянська партія та «Польща 2050». Дві останні висувалися на вибори одним спільним блоком.

Зазначається, що опозиція матиме у Сеймі більшість – 248 із 460 місць. Їхнім кандидатом на пост прем'єр-міністра став лідер «Громадянської платформи» Дональд Туск.

Оскільки президент Польщі Анджей Дуда доручив сформувати новий уряд країни чинному прем'єр-міністру Матеушу Моравецкому, правляча партія «Право і справедливість» матиме на це одну спробу.

«Для цього новий уряд прем'єр-міністра Моравецького має отримати вотум довіри, тобто його має підтримати 231 депутат. Наразі у них є голоси 194 депутатів», – йдеться у публікації.

У разі провалу голосування коаліція «Громадянської платформи», «Третього шляху» та «Нових лівих» зможе сформувати свій уряд на чолі з Туском.

Нагадаємо, що за підсумками виборів, що пройшли в Польщі 15 жовтня, найбільшу кількість голосів набрала правляча партія «Право і справедливість» – 35,38%. При цьому опозиція набрала понад 50% голосів.

Раніше ЗМІ повідомляли, що правлячу партію Польщі під час виборів консультували радники прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: