ЗМІ назвали варіанти майбутнього Сектору Газа, які обговорюють Ізраїль та США

Читать на русском
США та Ізраїль вивчають варіанти майбутнього Сектору Газа після завершення наземної операції. Розглядається тимчасовий спільний контроль за територією, введення миротворчих сил чи управління під егідою ООН.
SOPA Images/Sipa USA

США та Ізраїль вивчають варіанти майбутнього Сектору Газа після завершення ізраїльської наземної операції проти угруповання ХАМАС. Один із варіантів передбачає створення багатонаціональних сил для введення в анклав.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела.

Миротворці ООН: у яких країнах проходять операції з підтримки мируООН проводить 12 операцій із підтримки миру на трьох континентах. Список миротворчих місій – на інфографіці.

Співрозмовники агентства розповіли, що обговорення перебуває на ранній стадії і багато що може змінитися. Раніше в Ізраїлі неодноразово заявляли, що не мають наміру окупувати Газу, але продовження правління ХАМАС неприйнятне після атаки 7 жовтня.

Один із обговорюваних варіантів – надання тимчасового контролю над Сектором Газа країнам регіону за підтримки військ США, Великої Британії, Німеччини та Франції. В ідеалі в цьому мають бути задіяні представники арабських країн, таких як Саудівська Аравія або Об'єднані Арабські Емірати.

Другий варіант — це створення миротворчих сил на зразок тез, які діють на Синайському півострові та навколо нього, забезпечуючи дотримання умов мирного договору між Єгиптом та Ізраїлем. Ізраїль, за словами джерела, вважає цю ідею гідною розгляду.

Третій варіант – тимчасове управління смугою під егідою ООН. Це мало б перевагу у вигляді легітимності, наданої ООН, але Ізраїль вважає, що від організації «мало користі».

Усі варіанти становлять політичну небезпеку для президента США Джо Байдена та інших країн, включаючи держави Перської затоки. Як повідомило джерело, Байден вважає, що нараження на небезпеку навіть невеликого контингенту американських військ може бути політично ризикованим. Крім того, неясно, чи зацікавлені в участі арабські держави.

Нагадаємо, наприкінці жовтня армія Ізраїлю розпочала наземну операцію у Секторі Газа. У ЦАХАЛ заявили, що продовжують посилювати її та вводити до анклаву додаткові військові сили.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що його країна не погодиться на припинення вогню та пояснив чому.

Наземна операція, за прогнозами Міністерства оборони Ізраїлю, може тривати до трьох місяців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: