Дві країни відкликають послів в Ізраїлі через удари по Сектору Газа, ще одна – розриває дипвідносини

Читать на русском
Колумбія та Чилі відкликають послів в Ізраїлі, а Болівія розірвала дипвідносини з Тель-Авівом на знак засудження й незгоди з ударами по Сектору Газа.
Цензор.нет

Президент Чилі Габріель Борік заявив, що країна відкликає свого посла в Ізраїлі через «порушення Ізраїлем міжнародного гуманітарного права в Секторі Гази», а Колумбія викликала свого посла в Ізраїлі на консультацію. При цьому, Болівія оголосила про розрив дипломатичних відносин з Тель-Авівом.

Про це повідомляє CNN та агенція Reuters.

«Враховуючи неприйнятні порушення міжнародного гуманітарного права, які Ізраїль припустився в Секторі Гази, уряд Чилі вирішив відкликати посла Чилі в Ізраїлі Хорхе Карвахаля в Сантьяго для консультацій», — йдеться в заяві.

Напад на Ізраїль: які країни підтримали ХАМАС, а які – зберігають нейтралітетКраїни Заходу підтримують Ізраїль та засуджують напад ХАМАС. Які країни вважають за краще залишатися нейтральними чи підтримали бойовиків – на інфографіці.

МЗС Чилі заявило, що рішуче засуджує та з великим занепокоєнням спостерігає за військовими операціями, «які на даному етапі свого розвитку спричиняють колективне покарання палестинського цивільного населення в Газі, не поважають фундаментальних норм міжнародного права, про що свідчить більш ніж вісім тисяч мирних жертв, переважно жінок і дітей».

Чилі закликала до негайного припинення бойових дій, щоб дозволити розгорнути операцію з гуманітарної підтримки для допомоги людям в Газі.

При цьому, президент Колумбії Густаво Педро назвав ізраїльський наступ «різаниною палестинського народу».

«Якщо Ізраїль не припинить різанину палестинського народу, ми не зможемо бути там», - сказав він.

Водночас, заступник міністра закордонних справ Болівії Фреді Мамані заявив, що країна розірвала дипломатичні відносини з Ізраїлем через війну в Газі.

«Болівія вирішила розірвати дипломатичні відносини із Ізраїлем на знак засудження агресивного ізраїльського військового наступу, що відбувається у Секторі Гази», – сказав Мамані.

Варто зазначити, що Болівія в 2009 році вже розривала дипломатичні відносини з Ізраїлем також у знак протесту проти його дій у Газі. Повноцінні дипвідносини було поновлено лише в 2020 році.

Нагадаємо, в Ізраїлі прокоментували події, які відбулися в міжнародному аеропорту Махачкали.

Також повідомлялося, що 28 жовтня Ізраїль відкликав своїх дипломатів з Туреччини після різких заяв президента Реджепа Таїпа Ердогана на пропалестинському мітингу, що відбувся сьогодні в Стамбулі. На ньому Ердоган назвав Ізраїль окупантом.

А в уряді Чехії закликали до виходу країни з ООН через антиізраїльську резолюцію.

На інфографіці «Слово і діло» можна побачити, які країни підтримали ХАМАС, а які – зберігають нейтралітет.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: