У США висловили побоювання щодо розростання конфлікту на Близькому Сході

Читать на русском
У США бачать підвищений ризик поширення конфлікту на Близькому Сході через удари по американських військових базах з боку угруповань, які підтримує Іран.
Фото: Getty Images

Конфлікт на Близькому Сході між Ізраїлем і угрупованням ХАМАС незабаром може поширитися й на іншу частину регіону.

Про це заявив радник із національної безпеки Джейк Салліван, передає CNN.

Війна на Близькому Сході може призвести до рецесії світової економіки – BloombergЗалежно від сценаріїв розвитку конфлікту на Близькому сході він може призвести до стрибка цін на нафту, вищої інфляції та уповільнення зростання економіки. Що ширше пошириться війна, то глобальнішим буде вплив.

«Ми не втрачаємо пильності, тому що є підвищені загрози військам США по всьому регіону, а також підвищений ризик поширення цього конфлікту на інші частини регіону. І ми робимо все, що можемо, аби стримати і запобігти цьому», – сказав Салліван.

Крім того, посадовець прокоментував удари США по іранських проксі у регіоні.

«Якщо атаки продовжуватимуться, ми відповімо. Я вважаю, іранці зрозуміли наше попередження. Звісно, ми вживаємо всіх необхідних заходів, щоб захистити наші сили, підвищити нашу пильність і працювати з іншими країнами в регіоні, щоб спробувати втримати цей конфлікт, який зараз відбувається в Ізраїлі та Газі, від переростання в регіональний конфлікт. Але ризик реальний, а отже, пильність висока, і кроки, які ми вживаємо, щоб запобігти цьому, є серйозними, систематичними та постійними», – сказав Салліван.

У матеріалі зазначили, що минулого тижня американські сили завдали кілька авіаударів по двох об'єктах, які пов'язані зі збройними формуваннями на сході Сирії. Це була відповідь на серію ракетних ударів і атак БПЛА по американських силах у регіоні.

Нагадаємо, 28 жовтня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу оголосив початок другого етапу війни Ізраїлю проти ХАМАСу. У Сектор Гази введені додаткові наземні сили.

Також повідомлялося, що Ізраїль розширює зону наземної операції у Секторі Гази.

У той же час за останні кілька тижнів військові бази США – військово-стратегічного партнера Ізраїлю – зазнають атак з боку воєнізованих угруповань, пов'язаних з Іраном.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: