Росія брязкає зброєю: скільки ядерних навчань було проведено за два роки

Читать на русском

Росія під наглядом володимира путіна провела навчання стратегічних ядерних сил, у ході яких було відпрацьовано завдання масованого ядерного удару у відповідь на ядерний удар противника. Мета тренування, очевидно, полягала у тому, щоб показати своєму населенню, що «все під контролем», і водночас продовжити ядерний шантаж Заходу. За останні два роки росія провела щонайменше десять ядерних навчань, докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Більшість ядерних навчань, про які росія повідомляла публічно, було проведено минулого року. Тренування з нанесення масованого ядерного удару, яке відбулося 25 жовтня, було лише другим у 2023-му.

Як повідомили в російському Міноборони, на тренуванні з космодрому в Плесецьку було виконано пуск міжконтинентальної ракети «Ярс» по полігону на Камчатці, а з акваторії Баренцева моря з атомного підводного човна «Тула» здійснили пуск ракети «Синєва».

Ядерний удар у відповідь росія відпрацьовувала ще двічі минулого року. Менш ніж за тиждень до повномасштабного вторгнення росія відпрацювала ведення військових дій із застосуванням зброї підвищеної потенційної небезпеки, а потім – «санкціонування та масоване застосування стратегічних наступальних сил в ударі у відповідь».

Ще раз масований ядерний удар у відповідь стратегічними силами рф тренувалася завдавати 26 жовтня 2022-го.

31 березня та 1 квітня минулого року в Оренбурзькій та Свердловській областях росія проводила навчання Ракетних військ стратегічного призначення, які призначені для ядерного стримування можливої агресії: відпрацьовувалися маневри ракетних комплексів та протидію засобам повітряного нападу та розвідки.

Маневри ракетних комплексів росія також проводила 1 червня в Іванівській області і 6 липня – в Новосибірській.

Двічі минулого року росія заявляла про випробування міжконтинентальної балістичної ракети. У квітні путін оголосив про успішне випробування ракети «Сармат», якою росія погрожує озброїтися ще з 2014 року. «Ця справді унікальна зброя зміцнюватиме бойовий потенціал наших збройних сил, надійно забезпечить безпеку росії від зовнішніх загроз і змусить замислитися тих, хто в запалі шаленої агресивної риторики намагається погрожувати нашій країні», – сказав російський диктатор.

Крім того, у листопаді з атомного підводного човна «Генералісимус Суворов» росіяни запускали балістичну ракету «Булава».

У березні цього року росія проводила масштабні навчання для підготовки Ракетних військ стратегічного призначення.

Нагадаємо, росія відкликала ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

Раніше «Слово і діло» підрахувало, скільки разів на місяць Дмитро Медведєв погрожує ядерною зброєю.

На інфографіці – як змінювався розмір ядерного арсеналу росії та інших країн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: