Як росія вже дев'ять років «озброюється» міжконтинентальною ракетою «Сармат»

Читать на русском

Володимир путін наприкінці року вкотре заявив, що найближчим часом на бойове чергування буде поставлено міжконтинентальні балістичні ракети «Сармат». Як зазначили в українській розвідці, росія рік у рік згадує цю погрозу, але далі за розмови справа не йде. «Щороку вони закінчують тим, що «Сармат» вже майже готовий, відбувається останні підготовки до постановки на бойове чергування», – зазначив Кирило Буданов. Обіцянки озброїтися «Сарматом» почали звучати в росії ще у 2014 році, що з цього вийшло – на інфографіці «Слово і діло».

Росія вже котрий рік обіцяє розпочати серійне постачання армії ракет Сармат і поставити їх на бойове чергування. Докладніше – на інфографіці.
Міжконтинентальна балістична ракета СарматСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Комплекс «Сармат» – це міжконтинентальна балістична ракета, яка, за твердженням міністерства оборони рф, може нести ядерний заряд у 8 мегатонн на 18 тисяч кілометрів, а також вражати цілі в будь-якій точці світу і ухилятися від будь-яких систем ПРО.

Наприкінці 2014-го командувач Ракетними військами стратегічного призначення рф Сергій Каракаєв анонсував, що до 2020 року нова важка рідинна міжконтинентальна балістична ракета «Сармат» надійде на озброєння. Розробка ракетного комплексу, стверджував він, «проводиться у суворій відповідності до затвердженого графіка робіт».

Менш ніж через півроку заступник міністр оборони росії пообіцяв вже в 2018-2019 роках розпочати серійне постачання ракет «Сармат».

Нічого подібного в рф не сталося, і в червні 2018-го нову обіцянку щодо «Сармату» видав уже путін – передати у війська у 2020 році.

Наприкінці року Каракаєв знову сказав, що переозброєння на новий ракетний комплекс російські війська почнуть з 2021 року. Однак у червні 2021 року віцепрем'єр Юрій Борисов пообіцяв лише провести льотні випробування «Сармата».

Насправді ж перший пробний запуск відбувся лише у квітні минулого року. «Ця справді унікальна зброя зміцнюватиме бойовий потенціал наших збройних сил, надійно забезпечить безпеку росії від зовнішніх загроз і змусить задуматися тих, хто в запалі шаленої агресивної риторики намагається погрожувати нашій країні», – сказав путін, який на той момент уже вторгся в Україну.

А Дмитро Рогозін, який тоді ж очолював «Роскосмос», пообіцяв восени розпочати серійне постачання комплексу армії. Пізніше Рогозін ще двічі робив заяви про «Сармат»: обіцяв поставити на озброєння до грудня, а потім обіцяв поставити на чергування близько 50 ракет.

У листопаді стало відомо, що ракетний комплекс РС-28 «Сармат» таки запущено у серійне виробництво. Але путін точних термінів, коли він буде на озброєнні, не назвав – сказав найближчим часом.

Нагадаємо, за спостереженнями воєнної розвідки України, росія проводить підготовку до тривалої війни.

На інфографіці «Слово і діло» – прогнози щодо вичерпання ракетного запасу росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: