Балістичні ракети: у яких країнах і скільки полігонів для випробувань

Читать на русском

Володимир путін – не єдиний диктатор у світі, який розмахує ракетами заради залякування. Останнім часом Північна Корея різко збільшила кількість пусків ракет: за минулий рік їх було 37 – КНДР запустила близько 70 ракет різної дальності, а цього року пусків було вже десять, із них вісім із використанням балістичних ракет. На інфографіці «Слово і діло» – скільки в КНДР та інших країнах полігонів для випробувань балістичних ракет.

Полігони для випробувань балістичних ракет у країнах світу – на інфографіці. Найбільше полігонів у США – сім.
Полігони для випробувань балістичних ракетСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Найбільше полігонів для випробувань балістичних ракет, очікувано, у США – сім. Ймовірно, найвідоміший із них – база Космічних сил на мисі Канаверал у Флориді: саме звідси вперше здійснювалися запуски деяких великих космічних досліджень, включаючи «Джеміні-3» та «Аполлон-7».

Також випробовувати балістичні ракети Штати можуть на Тихоокеанському космодромному комплексі на Алясці, на випробувальному та тренувальному полігоні в Неваді, Тихоокеанському ракетному полігоні на Гаваях, ракетному полігоні «Білі піски» в Нью-Мексико, випробувальному полігоні ПРО імені Рейгана на Маршаллових островах, а також на базі космічних сил Ванбенберг у Каліфорнії. На останній базі США у вересні та січні випробовували міжконтинентальну балістичну ракету Minuteman III.

П'ять полігонів для випробувань є у розпорядженні Китаю: космодроми Тайюань, Цзюцюань, Січан, ракетно-випробувальний комплекс «Корла», авіабаза Цзю Пенг.

На території росії знаходиться чотири випробувальні полігони: ракетний полігон Капустін Яр, полігон Чижа та космодром «Плесецьк» в Архангельській області, а також полігон Кура на Камчатці. Крім того, рф орендує військовий полігон Сари-Шаган в Казахстані.

Полігон Капустін Яр, як писали минулого року російські ЗМІ, зараз практично не використовують для випробування балістичних ракет.

По два випробувальні полігони є у Ірану (космічний центр імені Хомені та центр Кум), Пакистану (центри запуску супутників Тілла та Сонміані), Північної Кореї (полігон Тонхей та станція запуску супутників Сохе).

По одному полігону для випробування балістичних ракет є на території Австралії (комплекс Вумера), Аргентини (військово-морська база Пунта-Індіо), Єгипту (випробувальний та пусковий комплекс Джабаль-Хамза), Південної Кореї (полігон Анхеунг).

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, в арсеналі яких країн є балістичні ракети та якої дальності.

Також ми відстежили, як росія вже дев'ять років «озброюється» міжконтинентальною ракетою «Сармат».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: