В арсеналі яких країн є балістичні ракети

Читать на русском

З осені обговорюються плани Ірану передати росії балістичні ракети Fateh та Zolfaghar, дефіцит яких зараз відчувають окупанти. Поки надії рф не справджуються: як говорив керівник української розвідки Кирило Буданов, Іран не наважується на такий крок, побоюючись запровадження жорстких міжнародних санкцій. У будь-якому разі для України передача цих ракет була б поганою новиною, адже збивати їх поки що немає можливості. «Слово і діло» поцікавилося, в арсеналі яких країн є балістичні ракети та якої дальності.

В арсеналі яких країн є балістичні ракети та якої дальності – на інфографіці. Міжконтинентальні балістичні ракети є у арсеналі семи країн.
Які країни світу мають балістичні ракетиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Балістичні ракети залежно від дальності польоту можна розділити на три види.

Перший – ракети малої дальності (до 1000 км). Такі ракети мають Афганістан, Бахрейн, Вірменія, Естонія, Грузія, Казахстан, ОАЕ, Лівія, Румунія, Польща, Туреччина, Туркменістан, Литва (до 300 км), Азербайджан (400), В'єтнам, Білорусь (до 500 км), Греція та Тайвань (165 км), Єгипет (550 км), Ємен (600 км), Ірак (200 км), Південна Корея (800 км), Сирія (700 км), Словаччина (120 км).

Балістичні ракети середньої дальності, які можуть вражати цілі на відстані до 5500 км, є в розпорядженні Індії (3200 км), Ірану, Пакистану (2500 км), Саудівської Аравії (2600 км), Північної Кореї (1500 км).

При цьому КНДР минулого року випробувала балістичну ракету з дальністю близько 15 тисяч кілометрів. Індія розробляє і в найближчі кілька років хоче випробувати нову балістичну ракету Agni із дальністю дії 10 тисяч кілометрів.

Міжконтинентальні балістичні ракети з дальністю понад 5500 кілометрів наразі є в арсеналі лише ядерних країн.

Росія використовує міжконтинентальні балістичні ракети «Іскандер», «Тополь-М», PC-24 Ярс, Булава-30 – їхня дальність складає до 16 тисяч кілометрів. Також вже кілька років рф погрожує взяти на озброєння ракету «Сармат» з дальністю до 18 тисяч кілометрів.

США і Китай мають міжконтинентальні балістичні ракети дальністю до 13 тисяч кілометрів. При цьому наприкінці минулого року КНР випробувала нову ракету DF-41, яка може нести боєголовки на відстань до 15 тисяч кілометрів.

Британія має балістичні ракети дальністю до 12 тисяч кілометрів, Ізраїль – до 6500 км, Франція – 8 тисяч.

Зазначимо, зі ЗМІ стало відомо, чому США не передають Україні балістичні ракети ATACMS.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, скільки боєголовок є в наявності у ядерних країн і скільки їх розгорнуто.

Крім того, ми дослідили, в яких випадках країни можуть використати ядерну зброю.

Також ми відстежили, як росія вже дев'ять років «озброюється» міжконтинентальною ракетою «Сармат».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: