Вибух у лікарні у Газі був викликаний ракетою, а не ізраїльським авіаударом – розслідування CNN

Читать на русском
На лікарню в Cекторі Газа впала частина ракети, випущеної з території анклаву, йдеться в журналістському розслідуванні. Докази, що є, не відповідають результату авіаудару.
Фото: AP

Вибух у лікарні Аль-Ахлі у Секторі Газа став результатом падіння частини ракети, випущеної з території анклаву, а не авіаудару Ізраїлю.

Це результати розслідування телеканалу CNN, журналісти якого проаналізували доступні фото та відеоматеріали з місця події. Зазначається, що висновки не можуть бути остаточними без доступу до місця інциденту та збору доказів.

Байден заявив, що удару по лікарні в Газі завдав не ІзраїльДжо Байден підтримав версію Ізраїлю та вважає країну непричетною до атаки на лікарню у Секторі Газа.

Усі опитані CNN експерти зі зброї та вибухових речовин вважають, що наявні докази не відповідають результату ізраїльського авіаудару.

Журналісти, зокрема, дослідили відео телеканалу «Аль-Джазіра», на якому відео, як ракета, випущена із Сектору Газа, рухалася висхідною траєкторією, а потім змінила напрямок і вибухнула, залишивши коротку яскраву смугу світла в нічному небі. За кілька хвилин на землі видно два вибухи, зокрема в лікарні Аль-Ахлі.

Перевіривши положення камери, CNN зміг визначити, що ракета була випущена з району на південь від міста Газа.

«Я вважаю, ось що сталося – ракета вийшла з ладу і не впала цілою. Мабуть, вона з якоїсь причини розвалилася у повітрі, і корпус ракети врізався в автостоянку. Там залишки палива спалахнули і спалахнули автомобілі та інше паливо на території лікарні, що викликало великий вибух», – прокоментував європейський експерт з ракет Маркус Шиллер.

Полковник ВПС США у відставці Седрік Лейтон, колишній заступник директора Агентства національної безпеки США та військовий аналітик, сказав, що вибух у повітрі відповідає вибуху несправної ракети.

Крім того, вісім експертів, які переглянули записи з місця події, погодилися з тим, що невеликий розмір кратера та великі поверхневі пошкодження не відповідають наслідкам удару авіаційною бомбою.

«Навіть найменша авіабомба залишає 3-метрову вирву», – зазначив колишній аналітик військової розвідки та слідчий ООН з воєнних злочинів Марк Гарласко.

Британський експерт зі зброї Кріс Кобб-Сміт також зазначив, що кратер на місці інциденту є недостатньо великим, щоб відповідати типу бомби, які Ізраїль використовує в цьому регіоні. За його словами, сліди більш характерні для ракетного удару.

Нагадаємо, 17 жовтня у секторі Газа під удар потрапила лікарня. Повідомлялося, що «загинули кілька сотень людей», але у європейській розвідці заявили, що ХАМАС значно завищив кількість жертв.

18 вересня ЦАХАЛ представив результати розслідування, щоб довести свою непричетність до атаки. В армії Ізраїлю заявили, що причиною вибуху в лікарні став невдалий запуск ракети «Ісламським джихадом».

Усього, за даними Ізраїлю, понад 550 ракет ХАМАС впали в Секторі Газа під час невдалих запусків.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: