Названо лауреата Нобелівської премії миру

Читать на русском
Іранська правозахисниця Наргіз Мохаммаді стала лауреатом Нобелівської премії миру у 2023 році – за її боротьбу проти гноблення жінок та за права людини.
twitter.com/NobelPrize

Нобелівську премію миру отримала іранська правозахисниця Наргіз Мохаммаді – за боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та просування прав людини та свободи для всіх.

Оголошення лауреата відбулося сьогодні, 6 жовтня, у Стокгольмі.

Нобелівська премія миру: у число фаворитів входять Зеленський і НавальнийСеред фаворитів на Нобелівську премію миру, яку вручать 6 жовтня, називають Володимира Зеленського та Олексія Навального. Але експерти сумніваються у їхній перемозі.

«Вона бореться за права жінок проти систематичної дискримінації та гноблення. Вона підтримує боротьбу жінок за право жити повноцінним та гідним життям. Ця боротьба по всьому Ірану супроводжувалась переслідуваннями, тюремним ув'язненням, тортурами і навіть смертю. Вона бореться за свободу вираження поглядів і право на незалежність, а також проти правил, які вимагають від жінок залишатися поза увагою та прикривати своє тіло. Вимоги свободи, висловлені демонстрантами, стосуються не лише жінок, а й усього населення», – заявили у Нобелівському комітеті.

Мохаммаді кілька разів була заарештована в Ірані за свою діяльність, вперше – в 2011 році. Після звільнення вона розпочала кампанію проти смертної кари в Ірані, що призвело до повторного арешту у 2015 році. Суд засудив її до 16 років ув'язнення.

У в'язниці Мохаммаді почала виступати проти систематичного застосування режимом тортур та сексуального насильства щодо політичних ув'язнених, особливо жінок.

За інформацією ЗМІ, на премію було номіновано 351 діяча. Серед фаворитів називали президента України Володимира Зеленського та російського політика Олексія Навального. Але експерти одразу наголосили, що їхні шанси на перемогу невеликі.

Минулого року премію миру присудили правозахиснику з Білорусі Олесю Біляцькому, російській правозахисній організації «Меморіал» та українській правозахисній організації «Центр громадянських свобод». Пізніше Бєляцького засуджено білоруським судом до 10 років в'язниці.

Цього тижня вже було оголошено лауреатів Нобелівської премії з фізіології та медицини, фізики, хімії та літератури.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: