Оголошено лауреатів Нобелівської премії з фізики

Читать на русском
Нобелівську премію з фізики присудили за вивчення електронів та природи світла. Лауреатами стали П'єр Агостіні, Ференц Крауз та Анн Л'Юйє.
twitter.com/NobelPrize

Нобелівську премію з фізики отримали П'єр Агостіні, Ференц Краус та Анн Л'Юйє за експериментальні методи генерації аттосекундних імпульсів світла для вивчення динаміки електронів у речовині.

Про це йдеться на сайті премії.

Нобелівська премія миру: у число фаворитів входять Зеленський і НавальнийСеред фаворитів на Нобелівську премію миру, яку вручать 6 жовтня, називають Володимира Зеленського та Олексія Навального. Але експерти сумніваються у їхній перемозі.

Вчені отримали Нобелівську премію за експерименти, які «дали людству нові інструменти для дослідження світу електронів усередині атомів та молекул». Агостіні, Краус та Л'Юйє продемонстрували спосіб створення надзвичайно коротких імпульсів світла, які можна використовувати для вимірювання швидких процесів, у яких електрони рухаються або змінюють енергію.

Нагадаємо, минулого року премію з фізики отримали Ален Аспет, Джон Клаузер та Антон Цайлінгер за дослідження в галузі квантової механіки.

Вчора було оголошено лауреатів премії з медицини та фізіології. А завтра, 4 жовтня, оголосять переможців у галузі хімії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: