У Білорусі ухвалили вирок Нобелівському лауреату: про кого мова

Читать на русском
У Білорусі Нобелівського лауреата Алеся Біляцького засуджено судом до 10 років позбавлення волі.
t.me/nexta_tv

Суд Ленінського району Мінська 3 березня ухвалив вирок лауреату Нобелівської премії миру, лідеру організації «Вясна» (її матеріали визнано в Білорусі екстремістськими) Алесю Біляцькому.

Про це повідомляє Білоруська служба «Радіо Свобода».

Лукашенко на службі у путіна: як змінювалася позиція білоруського диктатора щодо війниЩо Лукашенко говорив про участь Білорусі у війні проти України – на інфографіці. В 2014 році він обіцяв, що Україні з території Білорусі ніхто не загрожуватиме.

Біляцького засуджено білоруським судом до 10 років позбавлення волі.

Разом із ним на лаві підсудних перебували його колеги Валентин Стефанович та Володимир Лабкович. Заочно винесли вирок членові ради «Вясни» Дмитру Соловйову, який виїхав з Білорусі.

Валентина Стефановича засуджено на 9 років, Володимира Лабковича — на 7 років. Дмитра Соловйова, який у залі суду не був присутній, заочно засуджено на 8 років.

Алеся Біляцького було затримано у 2021 році і відтоді його утримували під вартою.

Біляцького, Стефановича, Лабковича та Соловйова звинуватили за статтями «Контрабанда» (ст. 228 КК) та «Фінансування дій, що грубо порушують громадський порядок» (ч. 2 ст. 342 КК).

Біляцький звинувачувався в тому, що з квітня 2016-го по липень 2021-го, діючи у складі організованої групи як керівник, у Мінську та в пунктах митного оформлення в Білорусі, а також у Литві та Польщі, перевіз через кордон велику суму грошей для дестабілізації ситуації в країні.

У жовтні 2022 року йому, російському правозахисному центру «Меморіал» (визнаний у росії іноагентом) та українському Центру громадянських свобод присудили Нобелівську премію миру – за «багаторічні визначні зусилля, щоб захищати основні права громадян».

Нагадаємо, раніше у Білорусі винесли вирок «рейковим партизанам».

Також у Білорусі вирішили запровадити смертну кару за держзраду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: