Нобелівську премію з хімії присудили трьом вченим, серед них виходець із росії

Читать на русском
Нобелівську премію з хімії отримали американські вчені Мунгі Бавенді та Луїс Брюс, а також росіянин Олексій Єкімов.
twitter.com/NobelPrize

Нобелівську премію з хімії отримали вчені Мунгі Бавенді, Луїс Брюс та Олексій Єкімов, які працюють у США. Премію присудили за відкриття та синтез квантових точок.

Про це йдеться на сайті Комітету.

Нобелівська премія миру: у число фаворитів входять Зеленський і НавальнийСеред фаворитів на Нобелівську премію миру, яку вручать 6 жовтня, називають Володимира Зеленського та Олексія Навального. Але експерти сумніваються у їхній перемозі.

«Нобелівська премія з хімії 2023 року присуджується за відкриття та розробку квантових точок — наночастинок, настільки крихітних, що їхній розмір визначає їхні властивості. Ці крихітні частинки мають унікальні властивості і поширюють своє світло з екранів телевізорів і світлодіодних ламп, а також можуть допомогти хірургам видалити пухлинну тканину», – розповіли в Нобелівському комітеті.

Зазначимо, що Олексій Єкімов – радянський та російський вчений, які з 1999 року живе та працює у США.

Імена лауреатів премії за кілька годин до офіційного оголошення з’явилися в мережі: як повідомили шведські ЗМІ, реліз, ймовірно помилково, розіслала електронною поштою Королівська академія наук.

Минулого року премію з хімії отримали американські вчені Каролін Бертоцці та Баррі Шарплессу, а також данець Мортен Мелдал.

Нагадаємо, цього року вже оголошено лауреатів Нобелівської премії з фізіології та медицини, а також з фізики. Завтра, 5 жовтня, стане відомим володар премії з літератури.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: