У Мінекономіки повідомили, що Україна «поставила на паузу» скаргу до СОТ щодо експорту зерна

Читать на русском
Україна шукає практичне вирішення проблеми з експортом зерна до країн Європи, тому скаргу до Світової організації торгівлі на Польщу, Угорщину та Словаччину поки що поставлено на паузу. Про це повідомив заступник міністра економіки Тарас Качка.
Фото: seeds.org.ua

Україна шукає практичне вирішення проблеми з експортом зерна до країн Європи, тому скарга до Світової організації торгівлі на Польщу, Угорщину та Словаччину поки що поставлена на паузу.

Про це повідомив заступник міністра економіки Тарас Качка, його цитує Інтерфакс-Україна.

З якими країнами Європи Україна торгує найбільшеЗ ким із європейських країн Україна найбільше торгувала у 2023 році – на інфографіці. Найбільші обсяги експорту та імпорту з Польщею.

Він зазначив, що відомство розраховує усунути проблему із ввезенням зерна «найближчими тижнями та місяцями».

«Найближчими місяцями буде багато новин про те, як змінюється режим ліцензування і так далі. Це буде дуже активна робота. Наші спори у СОТ сьогодні поставлені на паузу. Хоча це навіть не спори – ми не оформляли робочого органу для ведення спору, ми на стадії консультацій. Ми направили цю справу і для консультацій є 60 днів», – сказав представник Мінекономіки.

Качка також розповів, що для України важливо знайти «конструктивне рішення у рамках усього ЄС».

«Незважаючи на те, що скарги, які ми надіслали, вони проти конкретних держав-членів, включаючи Польщу, це системне питання наших відносин з ЄС. Наша мета – наголосити, що ЄС та Україна мають однаковий підхід до торгових угод. Тому ми бачимо, як вирішити цю проблему в комплексі так, щоб показати єдність між нами та Польщею, між нами та ЄС та між Польщею та ЄС», – заявив Качка.

Нагадаємо, 15 вересня Європейська комісія зняла заборону на імпорт зерна та ще трьох видів української агропродукції до п'яти країн ЄС. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження.

Після цього Україна подала до Світової організації торгівлі позови проти Угорщини, Польщі та Словаччини. 26 вересня представники чотирьох країн ЄС – Польщі, Чехії, Угорщини та Словаччини – попросили Україну відкликати скаргу до СОТ.

Раніше повідомлялося, що Кабмін затвердив новий механізм експорту агропродукції до п'яти країн ЄС, Польща вже оцінила нововведення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: