У МЗС назвали п'ять причин для скасування ембарго на імпорт українського зерна

Читать на русском
Наразі є щонайменше п'ять причин для скасування заборони на імпорт деяких видів української агропродукції до низки країн ЄС. Про це повідомив речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.
Фото: landlord.ua

Європейська комісія не має підстав для продовження заборони на імпорт деяких видів української агропродукції до чотирьох країн ЄС.

Про це повідомив речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у своєму Facebook-акаунті.

За його словами, наразі є як мінімум п'ять причин для скасування ембарго.

У яких країнах ЄС протестували проти українського зерна та тимчасово заборонили його імпортП'ять країн Євросоюзу збираються чи вже заборонили імпорт української агропродукції. Докладніше – на інфографіці.

По-перше, Україна та ЄС створили спільну координаційну платформу, в рамках якої опрацювали всі застереження з боку деяких європейських країн. По-друге, експорт української сільгосппродукції не є причиною дестабілізації європейського ринку.

Крім того, проблеми фермерів Словаччини, Польщі, Румунії та Угорщини досі не врегульовані, незважаючи на тривалу відсутність імпорту українських зернових.

Ніколенко також зазначив, що штучне обмеження українського експорту грає на руку росії і нагадав, що для країни-окупанта заборон на ринку ЄС немає.

«П'яте: заборона на імпорт у принципі протиправна. Вона порушує угоду про асоціацію між Україною та ЄС, а також принципи та норми Єдиного ринку ЄС», – підсумував речник МЗС.

Нагадаємо, сьогодні парламент Болгарії підтримав зняття заборони на ввезення української агропродукції. Ще чотири країни Євросоюзу – Польща, Угорщина, Румунія та Словаччина – як і раніше, хочуть продовжити ембарго після 15 вересня.

Так, уряд Польщі вже направив офіційне звернення до Єврокомісії із закликом продовжити заборону на імпорт зерна, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України. Інакше країна обіцяла запровадити заборону на національному рівні.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Україна звернеться до арбітражу СОТ через продовження Польщею ембарго на ввезення зерна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: