У яких країнах ЄС протестували проти українського зерна та тимчасово заборонили його імпорт

Читать на русском

Європейські фермери вже кілька місяців протестують проти ввезення української продукції. На тлі блокування чорноморських портів минулого року з України було запущено «шляхи солідарності», якими зерно вивозилося через території сусідніх країн. Потік української продукції, яка осідала у цих країнах, викликав конкуренцію на внутрішніх ринках та зниження цін. За оцінкою Єврокомісії на кінець березня, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 млн євро від напливу дешевшого українського зерна. Незважаючи на солідарність з Україною, деякі країни почали запроваджувати тимчасову заборону на імпорт. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

П'ять країн Євросоюзу збираються чи вже заборонили імпорт української агропродукції. Докладніше – на інфографіці.
Тимчасова заборона імпорту українського зернаСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Польські фермери почали протестувати проти ввезення у країну українського зерна ще з початку року. 16 лютого вони влаштували 48-годинну забастовку на пункті пропуску «Дорогуськ», а 7 березня – блокували дорогу державного значення через зниження цін на продовольство.

У квітні через кризу і протести у відставку подав міністр сільського господарства Польщі.

Під час візиту до Варшави президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна та Польща знайшли вихід із ситуації. А днями стало відомо, що польський уряд тимчасово – до 30 червня – зупинив імпорт українського зерна. При цьому обмеження поширюватиметься і на транзит.

Міністерство аграрної політики висловило жаль через таке рішення, оскільки воно суперечить домовленостям двох країн: «Тиждень тому ми погодили, що 4 культури – пшениця, кукурудза, насіння соняшнику та ріпаку – до 1 липня 2023 року через Польщу йдуть лише транзитом. Ми розуміємо, що у польських фермерів склалася складна ситуація, проте наголошуємо, що зараз найскладніша ситуація у фермерів України». Переговори з цього питання триватимуть.

На такий самий термін – з 19 квітня до 30 червня – імпорт українського зерна заборонили Словаччина та Угорщина. Але із збереженням транзиту. В угорському уряді при цьому заявили, що українські фермери працюють із «виробничими практиками, які більше не дозволені ЄС, а імпорт унеможливив збут продукції вітчизняними та центральноєвропейськими фермерами».

Заборону імпорту розглядають ще дві країни – Болгарія та Румунія. Там, як і в Польщі, були масштабні протести фермерів через зниження цін на їхню продукцію. Зокрема, румунські аграрії пригрозили 7 червня розпочати загальнонаціональну акцію протести до виконання вимог про заборону транзиту та ввезення сільгосппродукції з України на рік.

Європейська комісія не дуже задоволена односторонніми діями цих п'яти країн, нагадавши, що торгова політика є компетенцією ЄС. За інформацією ЗМІ, у Брюсселі хочуть організувати зустріч із міністрами з Польщі, Румунії, Словаччини, Болгарії та Угорщини, щоб обговорити проблему.

Крім того, також, за інформацією польського ЗМІ, для фермерів перерахованих країн готують ще один пакет підтримки на суму 100 млн євро.

Нагадаємо, «Слово і діло» вивчило, скільки коштів від експорту сільськогосподарської продукції до ЄС отримувала Україна до повномасштабної війни та після її початку.

У Верховній раді оцінили втрати через ембарго на експорт аграрної продукції до ЄС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: