Як Північна Корея підтримує російську агресію проти України

Читать на русском

У війні проти України росія вже не може покладатися виключно на свої сили – доводиться просити допомоги інших диктаторських режимів. Сьогодні, 12 вересня, до рф для зустрічі з володимиром путіним прибув північнокорейський лідер Кім Чен Ин. За інформацією західних спецслужб, КНДР готова підписати з росією угоду про постачання зброї та поділитися своїми величезними запасами артилерійських снарядів та ракет малої дальності. У відповідь Пхеньян розраховує отримати валюту, зерно, військові технології чи нафту. З початку війни ще в 2014 році Північна Корея підтримувала росію, а після повномасштабного вторгнення в Україну два режими ще більше зблизилися на тлі міжнародної ізоляції. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Північна Корея є однією з небагатьох країн, які підтримали анексію Криму росією. У березні 2014 року у Генеральній Асамблеї ООН відбулося голосування за резолюцію щодо невизнання псевдореферендуму, проведеного на півострові.

Документ підтримали 100 країн, 58 утрималися і 11 голосували «проти» – сама росія, Вірменія, Білорусь, Болівія, Куба, Нікарагуа, Судан, Сирія, Венесуела, Зімбабве та КНДР.

Крім того, у Міністерстві закордонних справ КНДР назвали «цілком виправданим приєднання Криму до російської федерації».

У 2016-2022 роках Північна Корея систематично голосувала проти резолюцій Генасамблеї ООН про порушення прав людини в Криму і стала членом «клубу підтримки» росії поряд із Білоруссю, Сирією та деякими іншими країнами.

У березні 2022-го КНДР відмовилася засудити повномасштабне вторгнення росії в Україну і голосувала проти резолюції в ООН разом із рф, Білоруссю, Еритреєю та Сирією.

У липні минулого року Північна Корея вирішила визнати «незалежність» так званих Донецької та Луганської народних республік. У відповідь Україна розірвала з країною дипломатичні відносини – контакти між країнами все одно не здійснювалися через міжнародні санкції. «У росії більше не залишилося союзників у світі, крім країн, які залежать від неї фінансово і політично, а рівень ізоляції рф скоро досягне рівня ізоляції КНДР. Україна й надалі максимально жорстко реагуватиме на посягання на її суверенітет та територіальну цілісність», – заявив міністр Дмитро Кулеба.

У відповідь північнокорейці заявили, що Україна «не має права порушувати питання чи заперечувати наше законне здійснення суверенітету після приєднання до несправедливої та незаконної ворожої політики США».

Через деякий час у США підтвердили, що росія почала закуповувати у КНДР артилерійські снаряди та ракети. У Кім Чен Ина все заперечували, стверджуючи, що не збираються експортувати зброю або боєприпаси до росії.

У листопаді США знову заявили, що Північна Корея, незважаючи на заперечення, таємно постачає росії артилерійські снаряди. Ці поставки намагаються приховати: зброю нібито направляють до країн Близького Сходу чи Північної Африки, а насправді до росії.

Війна проти України змусила росію переглянути свої відносини з КНДР – GuardianВійна проти України, під час якої росія швидко витрачає боєприпаси, змусила путіна звертатися до КНДР за допомогою. Замість зброї Північна Корея сподівається отримати цінну іноземну валюту на фінансування ракетної програми.

Восени Північна Корея також визнала легітимними російські «референдуми» у Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях, а потім й анексію цих регіонів. В ООН країна також голосувала проти резолюції із засудженням псевдореферендумів.

Пізніше КНДР не підтримала в Генасамблеї ООН ще дві проукраїнські резолюції: про виплату росією репарацій та про підтримку Формули миру.

З початку цього року на підтримку росії включилася північнокорейська пропаганда, а лідери країни тепер регулярно обмінюються привітаннями.

Сестра Кім Чен Іна заявила, що Північна Корея «завжди стоятиме на одному полі бою з росією». Сам диктатор закликав до тіснішого стратегічного співробітництва, «міцно тримаючись за руки з російським президентом, згідно з загальним бажанням народів двох країн виконати велику мету побудови могутньої країни».

Влітку до Пхеньяну їздив російський міністр оборони Сергій Шойгу: у США вважають, що росія прагне наростити військову співпрацю, а Шойгу готував ґрунт для візиту Кіма.

На даний момент, як підтвердив глава української розвідки Кирило Буданов, Північна Корея постачає росії снаряди 152-го та 122-го калібру.

Нагадаємо, на думку експертів, озброєння від Північної Кореї недостатньо сучасне, щоб змінити хід війни в Україні, але воно могло б дозволити росії й надалі її затягувати.

У Білому домі попередили, що КНДР «заплатить ціну» у міжнародному співтоваристві за постачання будь-якої зброї для використання проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: