Наймасштабніші за кількістю жертв теракти рф за час вторгнення

Читать на русском

Незалежна комісія ООН із розслідування подій в Україні все ще не змогла знайти «достатніх доказів» того, що дії росіян можна кваліфікувати як геноцид. Вчора, 6 вересня, окупанти цілеспрямовано вдарили по одному з найбільш людних місць у Костянтинівці та вбили 17 осіб. Але ж це не перший теракт такого масштабу: до цього були підрив Каховської ГЕС, удари по Умані, Кривому Рогу та Дніпру, а торік – атаки на Вінницю, Маріуполь та ще десятки інших міст. На допомогу ООН – інфографіка «Слово і діло» із найкривавішими злочинами росіян під час повномасштабної війни.

За час повномасштабної війни найкривавішим терактом росіян є удар по драмтеатру в Маріуполі. Точна кількість жертв не відома (і, ймовірно, вже не буде встановлена), але за різними джерелами це понад 300 осіб.

Крім того, у березні 2022-го росіяни вбили 29 та 37 осіб, обстрілявши будівлі Харківської та Миколаївської обласних адміністрацій.

Внаслідок удару по залізничному вокзалу в Краматорську загинула 61 особа, 121 було поранено. Також були обстріли житлових будинків у Сергіївці та Часовому Яру, удар по ТЦ в Кременчуці, колонії в Оленівці, залізничні станції у Чаплиному та по гуманітарній колоні у Запоріжжі.

Найбільш масштабним за кількістю жертв цього року залишається теракт росії у Дніпрі – ракетний удар по багатоповерховому житловому будинку 14 січня. Тоді загинули 46 людей та 80 отримали поранення.

28 квітня під час масованої атаки на Україну російські ракети зруйнували під'їзд багатоповерхового житлового будинку в Умані. Відомо про 24 загиблих та 17 постраждалих.

6 червня росія скоїла теракт, який вражає не лише кількістю жертв, а й масштабом наслідків – підірвала Каховську ГЕС у Херсонській області. За останніми даними, лише на підконтрольній території України загинули щонайменше 32 особи, на окупованій частині ситуація в рази гірша. Окрім людських жертв, руйнування ГЕС має серйозні екологічні наслідки.

Увечері 27 червня окупанти завдали ракетного удару по центру Краматорська, а саме по кафе – загинуло 13 людей, 65 поранено.

6 липня росіяни здійснили найбільшу атаку на цивільну інфраструктуру Львова з початку вторгнення. Внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці загинуло 10 людей і 48 було поранено. Крім того, було пошкоджено ще десятки будинків, школи, гуртожиток політехніки.

7 серпня рф вдарила балістичними ракетами «Іскандер» по центру Покровська (Донецька область). Перший удар припав на житловий будинок, через деякий час, коли на місці вже працювали поліцейські та рятувальники, росіяни вдарили другою ракетою неподалік. В результаті загинуло 10 людей, 88 було поранено. Серед жертв та постраждалих цивільні, співробітники ДСНС та поліції.

19 серпня по центру Чернігова, поряд із драмтеатром, було завдано удару «Іскандером». Внаслідок атаки було пошкоджено майже 70 житлових будинків, 10 адміністративних будівель та 67 автомобілів. Загинуло 7 людей, ще 156 було поранено.

Вчора вдень окупанти вдарили по одному з ринків у Костянтинівці, якою зброєю – наразі невідомо. На сьогоднішній день відомо про 17 загиблих (одна людина померла в лікарні) та 32 поранених.

Нагадаємо, докладніше про обстріли росією багатоповерхових будинків можна дізнатися з цієї інфографіки «Слово і діло».

Якими західними системами ППО захищає своє небо Україна, читайте тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: