Від 9 днів до 14 років: скільки тривають війни путінської росії

Читать на русском

Вторгнувшись до України, володимир путін розв'язав найбільшу з часів Другої світової війну в Європі під своїм традиційним приводом «захисту мирного населення». Війна в Україні триває майже дев'ять із половиною років, і росія, ймовірно, має намір і надалі її затягувати: за прогнозами деяких експертів, ресурсів може вистачити ще на два-три роки. «Слово і діло» зіставило тривалість інших воєн путінської росії – варто відзначити, що держава-агресор за час правління путіна так чи інакше не провела без війни жодного дня.

Найкоротша війна, розв'язана путінською росією, була проти Грузії – лише 9 днів (сьогодні, 16 серпня, якраз п'ятнадцята річниця її завершення). Формально путін тоді обіймав посаду прем'єр-міністра, а президентом був Дмитро Медведєв.

Найдовше – 14 років та 4 місяці – тривають збройні конфлікти на Північному Кавказі, участь у яких беруть росіяни.

Друга російсько-чеченська війна, під час якої путін став президентом, тривала 9 років та 8 місяців. Її перша фаза закінчилася навесні 2000 встановлення проросійського уряду, а наступні роки росіяни боролися з партизанським рухом. Втрати російської армії за різними оцінками становлять від 7 до 14 тисяч військових.

Війна проти України третя за тривалістю за час правління путіна – вже 9 років та 5 місяців з моменту окупації Криму та частини Донбасу (рік та 5 місяців триває фаза повномасштабної агресії). Втрати росії в цій війні незрівнянні з жодним іншим конфліктом, у яких вона брала участь – понад 255 тисяч убитих лише з лютого 2022-го.

Протягом 7 років та 10 місяців росія бере участь у бойових діях у Сирії на боці президента Башара Асада. Кількість загиблих під час цієї війни може становити до півтисячі російських військових.

Понад 5 років триває російська експансія в Судані та Центральноафриканській республіці. Росія воює там руками найманців, зокрема приватної військової компанії «Вагнер».

Нагадаємо, повномасштабне вторгнення в Україну росія офіційно називає «спеціальною військовою операцією. «Слово і діло» підрахувало, скільки разів володимир путін називав «СВО» війною.

На інфографіці – як Кремль змінює цілі свого вторгнення до України.

Також ми писали про те, як невдачі у війнах сприяли зміні влади у росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: