Захист неба України: які системи ППО поставили союзники

Читать на русском

З початку повномасштабного вторгнення сили протиповітряної оборони збили більше 3,5 тисяч повітряних цілей, у тому числі 12 гіперзвукових «Кинджалів», 1,2 тисячі російських крилатих ракет і 24 балістичні ракети. Створена під час війни ППО України є унікальною – ніде у світі немає такого різноманітного набору систем. «Слово і діло» пропонує подивитись, які системи ППО надавали Україні союзники.

Однією з найкращих систем протиповітряної оборони у світі називають американський комплекс Patriot. Він призначений для ураження цілей на середній висоті і може збивати крилаті та балістичні ракети, літаки та безпілотники, причому у великій кількості.

На озброєнні України ЗРК з'явився навесні, саме за його допомогою ЗСУ почали знищувати російські «Кинджали», які раніше не могли перехоплювати.

По одній батареї Patriot Україні поставили США, Німеччина та Нідерланди.

Ще одна зенітно-ракетна система, яку союзники активно постачають Україні – норвезький комплекс NASAMS із американським радаром. Його використовують понад 10 країн світу, зокрема Штати. ЗРК може збивати безпілотники, ракети, літаки та гелікоптери в радіусі до 40 кілометрів.

США передали Україні більше 8 батарей NASAMS, Норвегія – 4, Литва – 2, Канада – 1.

Німецькі комплекси ППО IRIS-T Україні передавали Німеччина (20 установок) та Швеція (кількість установок невідома). Система призначена для захисту неба як над цивільними, так і над військовими об'єктами; може збивати повітряні цілі у радіусі до 40 кілометрів.

Ще один ЗРК американського виробництва, який союзники надавали Україні – Hawk. Він належить до минулого покоління ЗРК: США та країни НАТО активно використовували його під час холодної війни. Hawk здатний вражати цілі у радіусі 45-50 кілометрів.

Відомо, що цей ЗРК Україні передали Іспанія (4 установки), США та Швеція (кількість невідома).

США також передали Україні понад 20 установок самохідного ЗРК Avenger. Ця високомобільна ЗРК забезпечує протиповітряний захист малої дальності (до 5,5 км), може знищувати крилаті ракети, безпілотники, літаки та гелікоптери на низькій висоті.

Британія поставила Україні 6 установок ЗРК Stormer HVM 2 – це мобільний комплекс, який знищує цілі на малих висотах.

Італія та Франція поставили Україні ЗРК SAMP/T, що здатний вражати повітряні цілі на відстані до 150 км.

Крім цього, Франція передала дві батареї своїх ЗРК Crotale, а Італія – невідому кількість ЗРК Skyguard. Обидва комплекси – малої дальності.

Радянські системи протиповітряної оборони – С-300, Оса-АК, С-125, «Куб», «Стріла-10» – Україні передавали Чехія, Польща, Словаччина.

Нагадаємо, у липні ми писали про те, яке озброєння обіцяли Україні на саміті НАТО.

З інфографіки можна дізнатися, скільки німецьких танків Leopard обіцяли та поставили Україні та скільки вже могло бути знищено у боях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: