Кулеба пояснив, чому країни ЄС мають скасувати заборону на імпорт українського зерна

Читать на русском
Україна готова працювати із п'ятьма країнами Євросоюзу над зняттям заборони на експорт агропродукції. Глава МЗС Дмитро Кулеба зазначив, що рішення, ухвалені Польщею, Румунією, Угорщиною, Словаччиною та Болгарією, не відповідають принципам ЄС.
Фото: Reuters

Україна готова працювати із п'ятьма країнами Євросоюзу над зняттям заборони на експорт агропродукції.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, його цитує The Guardian.

У яких країнах ЄС протестували проти українського зерна та тимчасово заборонили його імпортП'ять країн Євросоюзу збираються чи вже заборонили імпорт української агропродукції. Докладніше – на інфографіці.

Він повідомив, що рішення, ухвалені Польщею, Румунією, Угорщиною, Словаччиною та Болгарією, не відповідають принципам Європейського Союзу.

«Ми категорично проти цього, тому що цей крок порушує правила спільного ринку. Це рішення порушує угоду про асоціацію Україна-ЄС, але, що найголовніше, цей крок йде врозріз із принципом солідарності, на якому засновано Європейський Союз», – сказав глава МЗС.

Кулеба також закликав партнерів «не брати питання експорту зерна в заручники своїх внутрішньополітичних процесів», оскільки Польща, зокрема, готується до виборів.

«Якщо вони поводитимуться подібним чином, то не залишать нам іншого вибору, окрім як запекло захищати свої права та права українських фермерів», – підсумував міністр.

Нагадаємо, ембарго на ввезення українського зерна до п'яти країн Європи – Польщу, Угорщину, Болгарію, Словаччину та Румунію – ухвалили на початку травня.

На початку червня ЄС продовжив обмежувальні заходи до середини вересня, а 19 липня країни закликали Єврокомісію продовжити ембарго до кінця року. А на початку серпня влада Польщі та Угорщини підтвердила, що не почне відкривати кордон для українського зерна після 15 вересня.

Раніше в МЗС відреагували на плани ЄС продовжити заборону на імпорт українського зерна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: