Винищувачі F-16 для України: що відомо про навчання пілотів та постачання літаків

Читать на русском

Україна стає дедалі ближчою до отримання довгоочікуваних F-16. Нідерланди 20 серпня оголосили, що готові відправити нашій країні до 42 винищувачів. У Данії заявили про готовність передати Україні 19 літаків. Водночас у серпні стартувала підготовка українських пілотів на F-16 – це підтвердив голова Міноборони Олексій Резніков. «Слово і діло» вирішило зібрати все, що відомо про отримання Україною американських винищувачів, навчання наших пілотів та роль у цьому країн-учасників коаліції.

Нідерланди та Данія оголосили про готовність передати Україні винищувачі F-16. Перші літаки прибудуть цього року. Наші пілоти вже проходять підготовку одразу у кількох країнах. Докладніше – на інфографіці.
Постачання Україні F-16 та навчання на них пілотівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Передати винищувачі F-16 Україні вже офіційно погодились Нідерланди та Данія. В обох країнах ці літаки є на озброєнні.

Так, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна має 42 літаки F-16. З цієї кількості частина винищувачів буде задіяна для тренувань. Але не виключено, що Україна зрештою отримає всі вищезгадані «бойові пташки». Терміни постачання не розголошуються.

Данія готова відправити українцям 19 літаків F-16, при цьому перші шість уже цього року. У 2024 році полетять в Україну ще 8 винищувачів, у 2025-му – ще 5.

Серед інших учасників коаліції, які поки що не заявляли про готовність ділитися літаками, F-16 є на озброєнні у Бельгії, Греції, Польщі, Португалії, Румунії.

Навчання українських пілотів на F-16 проходитимуть у Британії, Нідерландах, Данії, Румунії та Швеції.

Велика Британія стала першою країною, яка оголосила про готовність провести навчання для українських льотчиків на західних винищувачах. Йдеться про базові наземні навчання, після яких українські військові будуть готові до більш спеціалізованої підготовки з управління F-16. В планах Британії – підготувати до 20 українських льотчиків (випускники 2023 року без бойового досвіду), старт навчання у серпні.

У Данії наразі перебувають понад 70 військових з України, які прибули для проходження підготовки. Курси для першої групи пілотів вже стартували.

Румунія відкрила регіональний навчальний центр для пілотів F-16, який є доступним як для союзників по НАТО, так і для України.

Нідерланди також заявляли про готовність навчати українських пілотів цього літа, проте не стали розголошувати жодних деталей.

Навчати українських льотчиків також погодилася Швеція. Туди поїхали молоді пілоти 2016 року випуску із достатнім бойовим досвідом. Вони вже розпочали тренування.

Коаліція для навчання українських пілотів: скільки F-16 у учасниківУкраїна та 11 країн створили коаліцію для навчання українських пілотів. Скільки F-16 у країн-учасниць – на інфографіці.

До речі, 22 серпня в США заявили, що також можуть допомогти навчати українських пілотів на винищувачах F-16 у себе в країні, якщо європейські країни відставатимуть від складеного ними графіку або кількість льотчиків з України значно збільшиться. При цьому офіційно США поки що не приєдналися до «коаліції винищувачів».

А 21 серпня стало відомо, що і Греція готова брати участь в програмі навчання пілотів ЗСУ на F-16. Про це повідомив президент Володимир Зеленський на пресконференції з прем'єр-міністром Греції, проте без подробиць.

Міністр оборони Олексій Резніков 19 серпня заявив, що українські пілоти, інженери та техніки вже розпочали навчання на американських винищувачах F-16. До програми також входить навчання з англійської мови.

Спікер командування Повітряних сил Юрій Ігнат зазначав, що орієнтовний термін підготовки пілотів – 6-8 місяців. Однак, не виключено, що це буде швидшедо 4 місяців.

За словами Ігната, Україні потрібно 128 сучасних винищувачів, щоб замінити старий авіапарк та отримати перевагу над ворогом у повітрі. Але хоча б 48 літаків вже допоможуть звільняти українські території.

Нагадаємо, у Повітряних силах розповіли, як F-16 можуть змінити перебіг подій на фронті на користь України. З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, на озброєнні яких країн є винищувачі F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: