У Данії повідомили, скільки винищувачів F-16 країна передасть Україні

Читать на русском
Україна до Нового року отримає першу групу винищувачів F-16, коли українські військові завершать навчання.
mil.in.ua

У неділю, 20 серпня, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен оголосила, що її країна надасть Україні 19 літаків F-16.

Про це вона заявила на спільній пресконференції із президентом України Володимиром Зеленським.

Коаліція для навчання українських пілотів: скільки F-16 у учасниківУкраїна та 11 країн створили коаліцію для навчання українських пілотів. Скільки F-16 у країн-учасниць – на інфографіці.

«Ви і ваші земляки продемонстрували нам, що таке справжня хоробрість. За це ми вам зобов'язані всією підтримкою. Від початку війни Данія була на вашому боці, бо ваша свобода – це наша свобода. Ми також знаємо, що вам потрібно ще. Саме тому ми сьогодні оголошуємо, що надамо 19 F-16 в Україну», - заявила пре'єр країни.

При цьому, Фредеріксен висловила сподівання, що їхні винищувачі допоможуть захистити українське небо, український народ. І, як вона підкреслила, зможуть допомогти Україні деокупувати свої землі, які належать їй по праву.

Фредеріксен уточнила, що наразі в Данії більше 70 військових з України, які прибули на навчання на F-16.

Вона сподівається, що до Нового року перша група із 6 літаків попрямують в Україну. У наступному році - ще 8 літаків полетять до України, а в 2025 році – ще 5 літаків.

Згідно зі словами Зеленського, частина українських воїнів уже в Данії. Президент повідомив, що уже починаються тренувальні місії для українців, які навчатимуться у Данії.

Нагадаємо, що у неділю, 20 серпня, президент Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою Зеленською розпочали візит до Королівства Нідерланди. Там Україна та Нідерланди домовились про постачання винищувачів F-16. Українським оборонцям передадуть 42 літаки.

Згодом Зеленський прибув з візитом до Данії.

Напередодні ж стало відомо, що українські пілоти, інженери та техніки вже розпочали навчання на американських винищувачах F-16. При цьому, до програми навчання також входить навчання з англійської мови.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: