Винищувачі F-16: що відомо про перспективи отримання американських літаків

Читать на русском

Після західних танків Україна домагається від союзників постачання сучасних винищувачів. Поки що Україна отримала лише радянські МіГ-29 від Польщі та Словаччини, тоді як головна мета – американські F-16. Ці літаки стали б значним внеском у формування ефективної протиповітряної оборони, а також допомогли б тримати російську авіацію подалі від кордону України. Що відомо про перспективи їхнього отримання – на інфографіці «Слово і діло».

Минулого літа в оборонному бюджеті на 2023 рік США передбачили 100 млн доларів на навчання українських пілотів. У Повітряних силах ЗСУ це сприйняли як серйозний намір Штатів постачати авіаційну техніку.

У серпні міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що Україна обговорює з партнерами отримання західних зразків танків, гелікоптерів, літаків та ракет великої дальності.

Після успішного наступу ЗСУ у Харківській області видання Financial Times з посиланням на високопоставленого представника Пентагону повідомило, що США та союзники обговорюють питання доцільності надання Україні винищувачів. Мова, щоправда, була про середню та довгострокову перспективу.

Подолавши на початку року табу у вигляді західних танків, Україна стала активно просувати меседж про те, що тепер потрібні сучасні літаки. У січні західні джерела та дипломати розповіли Politico, що між союзниками вже ведуться дебати про постачання винищувачів – обговорення лобіює сама Україна за підтримки країн Балтії.

А у Повітряних силах повідомили, що список пілотів, яких хочуть навчити на F-16, вже готовий та затверджений командуванням.

Однак у січні-лютому президент США Джо Байден двічі заявив, що F-16 Україні поки що передавати не будуть – пріоритети допомоги інші. Оскільки винищувачі американського виробництва іншим країнам, які захотіли передати свої F-16, довелося б узгоджувати питання зі США.

Польща в цей час заявила про готовність навчати українських пілотів на F-16.

На початку березня у ЗМІ з'явилася інформація про те, що два українські пілоти знаходяться на військовій базі в Штатах для тренування на симуляторах винищувачів. Як потім розповіли у ВПС України, за оцінкою американців, українські пілоти зможуть навчитися керувати F-16 менш як за півроку.

У квітні представник Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив, що українська інфраструктура вже готова до потенційного використання F-16: за його словами, є десятки різних аеродромів, які можна використовувати для польотів. «Також є ділянки автомобільних доріг, які спеціально визначені в різних регіонах, де можуть сідати літаки з обмеженим рухом транспорту. Це є нормальна практика всіх країн світу. А у воюючій країні інфраструктура має бути зроблена. Відкрию невелику таємницю – це вже робиться давно», – розповідав Ігнат.

Наразі Україна пов'язує рішення Заходу про передачу винищувачів із результатами майбутнього контрнаступу. Хоча, як сказав глава МЗС Дмитро Кулеба, з F-16 «контрнаступ був би набагато швидше і вдалося зберегти набагато більше життів українських солдатів і цивільних».

Прем'єр Нідерландів Марк Рютте днями заявив, що його уряд разом із Данією, Британією, США та деякими іншими сторонами в Європі інтенсивно обговорюють можливість передачі Україні F-16.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, скільки винищувачів обіцяли Україні союзники.

Також ми порівнювали американські винищувачі F-16 та радянські МіГ-29.

Глава ГУР Кирило Буданов висловлював думку, що Україні для перелому у війні потрібна штурмова авіація, передусім А10 Thunderbolt II. Ми порівнювали цей штурмовик із F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: