Скільки звань «Герой України» присвоїв Зеленський за час повномасштабної війни

Читать на русском

За час повномасштабної війни президент Володимир Зеленський присвоїв близько 300 українцям та українкам звання «Герой України». Це найвищий ступінь відзнаки в нашій державі, який надається за здійснення «видатного героїчного вчинку або визначного трудового досягнення». Якщо йдеться про нагородження військових, то за «мужність та героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України». Скільки людей за час війни отримали нагороди прижиттєво і посмертно, підрахувало «Слово і діло».

За перші дні повномасштабної російської агресії президент Володимир Зеленський присвоїв звання «Герой України» 13 громадянам, 7 з них – посмертно. (Інфографіка в кінці публікації)

Зеленський відповів на петицію про позбавлення нардепа Бойка звання Героя УкраїниЗеленський доручив Шмигалю вивчити питання щодо позбавлення нардепа Юрія Бойка звання Герой України та проаналізувати наявність підстав для застосування персональних обмежувальних заходів.

Найбільше указів про присвоєння «Героя України» президент підписав у березні 2022-го: 38 прижиттєвих та 40 – посмертно. Серед удостоєних цієї нагороди перша жінка Герой України, якій звання дісталося посмертно – медик Інна Дерусова, яка загинула 26 лютого в Охтирці від артилерійського обстрілу окупантів, поки допомагала пораненим.

У квітні 23 українці отримали звання за життя та 24 – посмертно. Звання у тому числі отримав командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв – за успіхи у протистоянні російським окупантам у ході війни.

У травні Зеленський присвоїв «Героя України» 9 громадянам (4 посмертно), у червні – 4, у липні – 1, у серпні – 4 (1 посмертно), у вересні – 4 (усім посмертно), у жовтні – 19 (3 посмертно), у листопаді – 3 (1 посмертно), у грудні – 14 (5 посмертно).

Серед нагороджених наприкінці року – військовий льотчик Вадим Ворошилов (позивний Karaya). 12 жовтня Ворошилов знищив кілька дронів та ракет над Вінницькою областю, але його літак був пошкоджений: льотчик відвів винищувач від населеного пункту і лише потім катапультувався.

У січні Зеленський не присвоював звання «Герой України», у лютому його отримали 14 осіб (9 посмертно).

У березні «Героя України» отримали 5 осіб за життя та 2 – посмертно. Зокрема, посмертне звання отримав військовослужбовець Олександр Мацієвський, відео із розстрілом якого тоді з'явилося у мережі.

У травні Зеленський нагородив званням 4 українців (1 посмертно), у червні – 5 (1 посмертно), у липні 49 (46 посмертно), за два тижні серпня – 2.

Нагадаємо, у лютому «Слово і діло» аналізувало, які петиції до президента набирають найбільшу кількість голосів. З'ясувалося, що під час війни українців найбільше турбує тема нагородження захисників.

У травні Зеленський підписав указ, яким вніс зміни до Статуту звання «Герой України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: