Президент присвоїв звання Героя України розстріляному військовому

Читать на русском
Президент записав звернення за підсумками чергового дня війни. Серед іншого, Зеленський висловив упевненість, що подвиг Мацієвського знатимуть та пам'ятатимуть усі українці.
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України військовослужбовцю Олександру Мацієвському, якого розстріляли в полоні після слів «Слава Україні!».

Про це глава держави заявив у своєму вечірньому зверненні від 12 березня.

Президент висловив упевненість, що подвиг Мацієвського знатимуть та пам'ятатимуть усі українці.

«За його хоробрість, за його впевненість – в Україні – та за його «Слава Україні!», – сказав Зеленський.

Головне із вечірнього звернення президента

  • Тиждень був, як і завжди, активним для України. Візити Прем'єр-міністра Фінляндії, міністра оборони Норвегії, Генсека ООН Гутерріша, лідерів керівної німецької Соціал-демократичної партії, розмова з Урсулою фон дер Ляйєн, Президент Єврокомісії. Все це дає результати.

  • Енергетичний сектор. На сьогоднішній день вдалося відновити технічні можливості постачання електрики. Харків – зі світлом. Житомирщина – зі світлом. Усі міста та громади, де були проблеми з енергопостачанням, знову загоєні. Я дякую кожному та кожному, хто працював для цього!

  • Нагадав про програму обміну старих ламп на нові LED-лампи. Загалом українці отримали вже 12 мільйонів LED-ламп. І якщо говорити про енергозбереження, то цей обсяг дозволяє зберегти до 600 мегават енергії. Орієнтовно це, як, наприклад, більше половини генерації потужного блоку АЕС.

  • Подякував рятувальникам ДСНС України у Донецькій, Харківській, Херсонській, у Запоріжжі, у прикордонних районах Сумської та Чернігівської областей. Також відзначив воїнів, які борються на найгарячіших напрямках у максимально жорстких умовах.

  • Менш ніж за один тиждень – за час з 6 березня – і лише на одному Бахмутському напрямку вдалося знищити понад 1100 вояків – це безповоротні втрати росії. Плюс ще щонайменше півтори тисячі санітарних ворожих втрат – це поранення, несумісні для них із продовженням боїв.

«Ми живемо у той час, коли всі історичні складнощі для України можемо перемогти. Можемо! Якщо будемо берегти нашу єдність, одна одну і нашу державу. Я дякую всім, хто піклується про Україну та українців! Герою слава! Героям слава! Україні слава!», – резюмував президент.

Нагадаємо, особа страченого за «Слава Україні» воїна стала відома після заяви СБУ. Правоохоронці встановили, що Мацієвського розстріляли 30 грудня 2022 року. Його тіло повернули додому у лютому.

Раніше повідомлялося, що президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову із президентом Чехії Петром Павлом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: