Росія за час війни наполовину спустошила найбільший склад радянської бронетехніки – ЗМІ

Читать на русском
За час повномасштабної війни росія вивезла з найбільшої бази законсервованої військової техніки 1570 одиниць бронетехніки, більшість після оголошення мобілізації.
Фото: Военный осведомитель

За час повномасштабної війни проти України росія зняла зі зберігання понад 40% старих радянських танків та бронетранспортерів на найбільшій відомій базі законсервованої військової техніки «Вагжаново» у Бурятії.

Про це повідомляє The Moscow Times на основі аналізу супутникових знімків Google Earth.

Мотлох сталінських часів: що таке танки Т-54/Т-55, які рф перекидає в УкраїнуРосійські танки Т-54 і Т-55, які перекидаються в Україну – застарілий та вразливий мотлох на гусеницях, який старший за російського президента Путіна

Підрахунки видання свідчать, що база «Вагжаново» в Бурятії є найбільшою в росії – займає близько 13 кв. км, що значно більше площ двох десятків інших відомих баз зберігання військової техніки.

За п'ять місяців до повномасштабної війни в Україні — у вересні 2021 року — у «Вагжаново» просто неба зберігалося близько 3840 одиниць бронетехніки.

Через 8 місяців війни – у листопаді 2022 року – на базі залишилося близько 2600 бронемашин, а до травня 2023 року – близько 2270.

Таким чином за цей час з бази було вивезено 1570, або 40,8% одиниць бронетехніки. Причому більша її частина (32%) пішла після оголошення мобілізації в рф наприкінці 2022 року.

Згідно з інструкціями російського Міноборони, існує чотири категорії консервації військової техніки. Найціннішу техніку – зберігають у спеціальних вентильованих і опалювальних приміщеннях, другу категорію – в ангарах, що не опалюються. Третя категорія консервації — зберігання під тентами, четверта — просто неба. У «Вагжаново» техніка зберігалася головним чином просто неба.

Цікаво, що за адресою бази «Вагжаново» розташовані дві військові частини, які брали участь у боях під Вугледаром у лютому 2023 року. За підрахунками Oryx, під час одного з боїв за три дні російська армія втратила 103 одиниці техніки.

Більшість загиблих під Вугледаром бурятських військових були призвані за мобілізацією восени 2022 року. Саме в цей період, судячи з супутникових знімків, з бази «Вагжаново» пішла більша частина техніки.

Нагадаємо, наприкінці березня група аналітиків Conflict Intelligence Team повідомила, що росія почала знімати з консервації радянські танки сімейства Т-54/55, випущені у 40-50-х роках.

Дані Ukraine Support Tracker свідчать, що Україна наздогнала росію за кількістю танків та деяких інших видів озброєння.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: