Україна наздогнала росію за кількістю танків та деяких інших видів озброєння – Bloomberg

Читать на русском

Україна наздогнала, і, можливо, навіть перевершує, росію за кількістю танків. Скоротився розрив і за артилерією та РСЗВ, хоча й із набагато меншим відривом.
Фото: AFP

Після більш ніж 16 місяців повномасштабної війни в Україні зафіксовано серйозну зміну балансу сил. Якщо раніше російська армія явно перевершувала Україну у військовій могутності, то зараз за деякими видами озброєння її перевага вже втрачена.

Про це пише агентство Bloomberg із посиланням на дані Ukraine Support Tracker від Кільського інституту світової економіки.

Танки Leopard: скільки поставили Україні та скільки могло бути знищено у бояхСкільки німецьких танків Leopard союзники пообіцяли Україні, скільки передали до контрнаступу та скільки вже могло бути знищено у боях – на інфографіці.

За даними аналітиків, з початку вторгнення Україна отримала 471 танк, очікується постачання ще 286. У поєднанні з підрахунком техніки, втраченої або захопленої, проведеним групою Oryx, ці цифри дозволяють припустити, що танковий парк України виріс з початку вторгнення минулого року, у той час як російський скоротився вдвічі.

У Збройних сил України на даний момент близько півтори тисячі танків (до війни було 987), у російської армії – тепер 1400 (проти 3400 на момент вторгнення).

Скоротився розрив і за артилерією та реактивними системами залпового вогню, хоч і з набагато меншим відривом.

У росії зараз, за підрахунками аналітиків, 1900 важких артилерійських знарядь та 841 система РСЗВ, у ЗСУ – 1100 та 427 відповідно.

Агентство зазначає, що наведені оцінки є консервативними, оскільки обидві сторони ретельно приховують свої втрати. Також немає достовірних даних про кількість танків та артилерійських гармат, які росія зняла зі зберігання.

Раніше командувач Збройних сил Великої Британії адмірал Тоні Радакін заявив, що армія рф втратила половину своєї боєздатності в Україні і більше не може проводити наступальні операції.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, яку західну військову техніку «знищила» російська армія за версією пропаганди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: