Путіна попереджали про підготовку бунту Пригожиним, але він нічого не зробив – WP

Читать на русском
У Кремлі були параліч і розгубленість, коли Пригожин почав заколот. Хоча спецслужби попереджали путіна про його підготовку щонайменше за два-три дні.
Фото: Flickr

Російські служби безпеки щонайменше за два-три дні попередили володимира путіна про те, що Євген Пригожин готує заколот. Було посилено безпеку на кількох стратегічних об'єктах, у тому числі в Кремлі, де було збільшено чисельність президентської охорони та видано більше зброї, але в іншому більше жодних дій не робили.

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на інформацію західної розвідки.

Що чекає на росію після бунту Пригожина: чотири сценарії від Atlantic CouncilПісля бунту Пригожина майбутнє росії може розвиватися за одним із чотирьох сценаріїв. Країною може продовжувати правити ослаблений путін, в рф з'явиться новий режим, буде громадянська війна або до влади прийде налаштована на реформи опозиція.

За словами представників українських та інших європейських спецслужб, коли ватажок ПВК «Вагнер» розпочав заколот вранці 24 червня, путін «був паралізований і не міг діяти рішуче». За словами чиновників, протягом більшої частини дня жодних наказів не віддавалося.

«У путіна був час, щоб ухвалити рішення про придушення заколоту та заарештувати організаторів. Потім, коли це почало відбуватися, на всіх рівнях настав параліч… Настала абсолютна тривога та розгубленість. Довгий час вони не знали, як реагувати», – розповів за умов анонімності представник європейської служби безпеки.

Ці дані розвідок узгоджуються з публічними коментарями директора ЦРУ Вільяма Бернса, який заявив, що російські спецслужби та чиновники більшу частину часу, доки відбувався бунт, «здавалося, пливли за течією».

Видання зазначає, що така поведінка «оголює страх» путіна перед прямою протидією Пригожину, який за десятиліття заручився підтримкою російських спецслужб. У Кремлі ці дані розвідки назвали «нісенітницею».

Відсутність наказів із Кремля під час бунту, за словами представників європейської розвідки, змусила місцевих чиновників самим вирішувати, як діяти. Без будь-яких чітких вказівок вони вирішили не намагатися зупинити добре озброєні загони «вагнерівців». При цьому багато місцевих чиновників не могли повірити, що заколот міг статися без певної домовленості з Кремлем.

«На наш погляд, це найбільша ознака нездорової ситуації всередині росії. Авторитарна система влаштована так, що без чіткої команди керівництва люди нічого не роблять. Коли керівництво у сум'ятті, на місцях така сама ситуація і навіть гірша», – зазначив високопоставлений український силовик.

Безлад у Кремлі також відображає розкол, що поглиблюється, всередині російського силового і військового істеблішменту з приводу ведення війни в Україні. За словами високопосадовця НАТО, деякі в Москві, схоже, були готові підтримати Пригожина, якби йому вдалося домогтися своїх вимог.

Нагадаємо, спецслужби США ще в середині червня знали, що ватажок «Вагнера» планує бунт.

За інформацією ЗМІ, про підготовку бунту могли знати і російські спецслужби, і, ймовірно, їхні представники сподівалися на успіх.

Прагнучі викорінити нелояльність серед військових після бунту, Кремль розпочав масштабну чистку у керівництві російської армії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: