У Литві заявили про готовність відвантажувати українське зерно, але є одна проблема

Читать на русском
Найбільший порт Литви згоден відвантажити 10 млн тонн українського зерна. Проте треба вирішити питання з логістикою.
фото odessa.online

Найбільший порт Литви Клайпеда готовий допомогти Україні із зерном на тлі відмови росії продовжити зернову угоду. Проте є один нюанс – дуже складною є сама логістика доставки зерна на узбережжя Балтії.

Про це заявив гендиректор порту Клайпеда Альгіс Латакас, повідомляє видання LRT.

У Мінагрополітики розповіли, як зернова угода може працювати без росіїУкраїна створила страховий фонд на випадок виходу країни-окупанта із зернової угоди. Він налічує щонайменше 20 млрд гривень.

За його словами, поточна потужність порту становить 10-15 млн. тонн зерна, у тому числі експорт литовського зерна становить близько 3,5 млн. тонн. Але головною проблемою відвантаження залишається логістика.

«Є величезна проблема, оскільки це пов'язано з багатьма речами, різними країнами, різними домовленостями, різними інтересами тощо. Якщо це питання буде вирішено, Клайпеда зможе забезпечити 100% обслуговування частини українського зерна вже сьогодні», – зазначив він.

Зазначимо, раніше президент Литви Гітанас Науседа заявив, що країна шукатиме альтернативних шляхів експорту зерна в Балтійському морі.

Нагадаємо, 17 липня росія заявила, що виходить із «зернової угоди» нібито через те, що умови Кремля нібито не виконують. Рф також оголосила про відкликання гарантій безпеки судноплавства в рамках Чорноморської зернової ініціативи. При цьому саме росія за весь час існування «зернового коридору» заважала його роботі – блокувала перевірки кораблів, а також обстрілювала зернові термінали портів Одеси.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова продовжувати «зернову угоду» без росії. Однак для цього потрібна відповідь Туреччини та ООН.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: