Захід сподівається, що Китай чинитиме тиск на росію для повернення до зернової угоди – Politico

Читать на русском
Західні країни сподіваються, що Китай допоможе підштовхнути росію до переговорів щодо продовження угоди про експорт українського зерна.
Фото: rte.ie

Країни Заходу сподіваються, що Китай може допомогти чинити тиск на росію, щоб вона знову повернулася до зернової угоди.

Про це пише Politico.

У Мінагрополітики розповіли, як зернова угода може працювати без росіїУкраїна створила страховий фонд на випадок виходу країни-окупанта із зернової угоди. Він налічує щонайменше 20 млрд гривень.

Видання зазначає, що Китай останніми роками все більше звертався до України як до постачальника зерна та інших ключових продуктів, а також отримував поставкм завдяки Чорноморській зерновій угоді. Тому західні чиновники сподіваються, що китайський уряд підштовхне Москву до столу переговорів.

«Я сподіваюся, що [Пекін] дасть якийсь сигнал, щоб спонукати росію повернутися до угоди», – сказав на умовах анонімності український урядовець.

На Заході не було здивовано рішенням Кремля вийти з Чорноморської зернової ініціативи, адже росія вже давно погрожувала цим, бажаючи отримати додаткові поступки – доступ Россільгоспбанку до системи SWIFT та транзит аміаку через територію України.

Проте цей крок викликав обурення у США та бідних країнах, які покладалися на дипломатичну угоду щодо критично важливих поставок продовольства.

Нагадаємо, вчора, 17 липня, у Кремлі офіційно заявили, що відмовляються продовжувати зернову угоду.

Про намір домагатися продовження угоди заявили президент Туреччини Реджеп Ердоган та генсек ООН Антоніу Гутерріш.

Президент Володимир Зеленський надіслав офіційні листи Ердогану та Гутеррішу із пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: